Sector bespreekt seizoensinvloeden NOW-regeling met ministeries

Gisterenmiddag heeft de Stichting van de Arbeid overleg gehad met de ministers Koolmees (Sociale zaken en Werkgelegenheid) en Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) over de knelpunten met betrekking tot de deze week gepresenteerde NOW-regeling. Minister Koolmees heeft bij de uitvoering van de NOW aangegeven geen rekening te willen houden met seizoensinvloeden. Werkgeversorganisaties komen hiertegen in verweer.

Op basis van reacties van diverse ondernemers, waaronder telers van perkgoed en snijbloemen die een duidelijke piekperiode hebben in deze maanden van het jaar, is een aantal knelpunten bij genoemde ministers onder de aandacht gebracht. De geadresseerde knelpunten zijn: 1. Berekening van de omzet in 2019 zonder rekening te houden met seizoenspieken; 2. Uitzendkrachten niet mogen meetellen bij compensatie van de loonkosten; 3. Januari als referentie voor de loonaangifte; 4. Berekening van omzetverlies op concernverband.

Samen optrekken
Nogmaals zijn de behoeften aan een lage ww-premie voor seizoensarbeid en voor studenten en scholieren als zij meer dan twaalf uur per maand werken aan de orde gesteld. Glastuinbouw Nederland brengt alle input van de leden in tijdens de gesprekken van de Taskforce Arbeid van waaruit de vertegenwoordigers van LTO Nederland worden gevoed. Daarnaast heeft voorzitter Sjaak van der Tak ook zijn directe netwerk in Den Haag. “Het is belangrijk om hierin samen op te trekken. De belangen voor de seizoensmatige sectoren in Nederland zijn groot!”

Vergelijkbare omzetperiodes
Voor wat betreft de seizoensinvloeden hebben de ministers aangegeven dat zij het probleem begrijpen, maar met de kanttekening dat de regeling wel uitvoerbaar moet blijven. Daarom geen ruimte voor seizoensinvloeden. De werkgeversorganisaties hebben daarop aangegeven dat het ook heel goed uitvoerbaar is als wordt uitgegaan van vergelijkbare omzetperiodes in voorgaande jaren. Inmiddels worden voorstellen uitgewerkt en als alternatief aan Minister Koolmees aangeboden. Dit zal in de loop van vanmiddag vrijdag 3 april, gebeuren. De Taskforce Arbeid vergadert om 13.00 uur.

Goede mogelijkheden aanpassing
Er zijn goede mogelijkheden voor alternatieven, mede op basis van rekenvoorbeelden van leden die afgelopen dagen zijn ontvangen. Het gaat er nu primair om in welke mate minister Koolmees bereid is om medewerking te verlenen. Wat betreft het meetellen van uitzendkrachten bij de loonkosten blijft Glastuinbouw Nederland dit benadrukken als probleem. Met betrekking tot januari als referentieperiode geldt dat bij de afrekening van het voorschot naar definitieve afrekening, wordt gekeken naar de daadwerkelijke loonkosten. Een bedrijf krijgt dan mogelijk alsnog compensatie over het werkelijke personeelsbestand in de periode maart, april en mei. Dit staat echter niet in de regeling. Wel staat er dat er wordt teruggevorderd als het voorschot te hoog lijkt te zijn. Dit is dus ook punt van gesprek met het ministerie nu.

Glastuinbouw Nederland - © 2024