SER MLT-advies levert grote zorg op bij Glastuinbouw Nederland

Glastuinbouw Nederland heeft via de publicatie van het SER MLT-advies op woensdag 2 juni, voor het eerst kennis genomen van de volledige inhoud van het rapport. Een eerste beoordeling door de ondernemersgroep Cao en Pensioen van de vereniging levert dan ook verbazing en grote zorgen op. De leden van de ondernemersgroep voeren nu allereerst een gedetailleerde analyse uit, waarbij het bestuur zal worden geadviseerd over te ondernemen vervolgstappen. Dit betreft ook het toekomstig overleg met LTO Nederland over het advies.

Het aanpakken van oneigenlijke flex is essentieel en gewenst, de invoering van een verplichte certificering voor uitzendbureaus gekoppeld aan een scherpe handhaving vanuit de overheid kan daar een rol bij spelen. “Maar de vanwege seizoensinvloeden noodzakelijke, gelegitimeerde en goede flexibele arbeidsverhoudingen in de sector zo ingrijpend veranderen en duurder maken, heeft grote gevolgen voor zowel de werkgever als voor de werknemers. Dat is onacceptabel”, stelt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Uitzendbureaus zullen de hogere kostprijs doorrekenen in het tarief aan de glastuinbouwondernemer. “Die kan dit op zijn beurt echter niet doorrekenen aan de retailer én de consument. Deze zijn namelijk niet bereid om voor de producten méér te betalen.”

Concurrentiepositie
Kijkend naar de (internationale) concurrentiepositie van de glastuinbouwondernemer, constateert Glastuinbouw Nederland dat die door de stijging van het advies over het Wettelijk Minimumloon, zonder flankerend fiscaal beleid, verder verslechtert. "Door de invoering van een wettelijk minimum uurloon kunnen, gelet op de gemiddelde arbeidsduur in onze sector en afhankelijk van de wijze waarop dit wordt ingevoerd, de loonkosten ook nog stijgen. De invulling van de genoemde ‘franchise wordt bepalend. Het is sowieso opvallend dat dit voorstel van de SER niet cijfermatig is doorberekend op de financiële gevolgen van de direct belanghebbenden.”

Stimulans
Positief in het voorstel is dat seizoenswerk wordt erkend en een jaarurenmodel wordt benoemd als passend in het streven naar wendbaarheid. De vraag is echter hoe dat jaarurenmodel wordt bedoeld en in praktische zin wordt uitgewerkt. De restitutie van de hoge ww-premie bij omzetting van een dienstverband voor bepaalde tijd naar een vast dienstverband - als dat zo bedoeld is - wordt gezien als positief. De sector zet zich daartoe ook in als onderdeel van het Masterplan Internationale Werknemers.
Tegelijkertijd wordt níet begrepen waarom er door de SER, nu seizoenswerk wettelijk wordt vastgelegd, géén advies wordt gegeven over de invoering van een lage WW-premie voor tijdelijke dienstverbanden bij seizoensarbeid. “Juist dit zou een grote stimulans zijn voor het in dienst nemen van medewerkers”, benadrukt Adri Bom-Lemstra.
Voorts is een ‘opting out’ voor het tweede ziektewetjaar een ogenschijnlijke oplossing, maar de premie die hiervoor moet worden betaald wordt gebaseerd op het hele personeelsbestand. Dat is daarmee nog steeds een behoorlijk bedrag aan loonkosten en dat wordt hoger naarmate ondernemers meer mensen in loondienst gaan aannemen. Bovendien is in het eerste ziektejaar vaak al snel duidelijk of herstel bij de eigen werkgever mogelijk is.

Besteedbaar inkomen
Leden van Glastuinbouw Nederland ondersteunen het streven om werknemers op het niveau van het WML netto meer in handen te laten krijgen. “Verhogen zonder flankerend fiscaal beleid is goed voor de overheid, vanwege de afdrachtverplichtingen aan de Belastingdienst, maar de werknemer zal hier slechts een beperkte stijging van zijn nettoloon in terugzien. De Overheid kan deze verhoogde afdracht echter gebruiken om de duurder wordende uitkeringen, die met dit advies ook aan het WML zijn gekoppeld, te financieren. De werkgever echter, betaalt de volledige rekening”, concludeert Adri Bom-Lemstra.
Overigens lopen werknemers het risico om publieke voorzieningen kwijt te raken, waardoor de kans bestaat dat zij er netto niet meer besteedbaar inkomen van overhouden. Glastuinbouw Nederland geeft als advies mee, daarin gesteund door voormalige politici, dat met een aanpassing in fiscale regelgeving het uiteindelijke doel dat werknemers meer in handen over houden wél kan worden gerealiseerd. De geadviseerde invulling van de genoemde franchise en maatregelen om de arbeidslasten te verlagen, zullen het daadwerkelijke effect gaan bepalen.   

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024