SGP brengt bezoek aan de glastuinbouw

Afgelopen vrijdag, 25 januari, bracht Tweede Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP (woordvoerder landbouw) een bezoek aan de glastuinbouw. Onder leiding van voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland bezochten de leden van SGP Rijk Zwaan en Prominent.

Grote stappen in duurzaamheid
Jacco Besuijen van Prominent gaf een uitvoerig betoog van de duurzaamheidsstappen die de glastuinbouw de afgelopen jaren heeft ondernomen. Met name op energie en waterverbruik zijn grote stappen gemaakt. Per kilogram tomaat is in Nederland momenteel nog maar zeven liter water nodig - in veel andere landen ligt dit nog steeds op een veelvoud hiervan.

Onderweg naar de circulaire kas
Onder leiding van Jacco Besuijen en Helma Verberkt (beleidsspecialist Plantgezonheid Glastuinbouw Nederland) konden de leden van SGP in de kas met eigen ogen het ecosysteem in de kas zien - van hommels voor de bestuiving tot aan sluipwespen en wantsen tegen diverse plagen als witte vlieg. Ook nieuwe vang- en monitoringstechnieken werden getoond. Met de nieuwe duurzaamheidsuitdagingen in het programma Verantwoorde Glastuinbouw werkt Glastuinbouw Nederland aan verdere ontwikkelingen tot de circulaire kas.

Glastuinbouw Nederland wil verdere verduurzaming in plantgezondheid
De SGP toonde oprechte aandacht en sprak waardering uit over de glastuinbouw. Uit het gesprek met Roelof Bisschop en Hans Maljaars (beleidsmedewerker SGP op het gebied van landbouw) bleek duidelijk de gedegen en goed onderbouwde kennis van de SGP op het landbouwdossier. Glastuinbouw Nederland hoopt hiermee ondersteuning te verkrijgen voor verdere verduurzaming op het plantgezondheiddossier, waar naast IPM-maatregelen ook gewasbeschermingsmiddelen voor correctie noodzakelijk blijven.

Helma Verberkt

Glastuinbouw Nederland - © 2019 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies