SIGN initieert tuinbouwspeeltuin 'A million friends' op Floriade Expo

Spelenderwijs ontdekken hoe de glastuinbouw insecten en schimmels inzet voor het kweken van gezonde gewassen: dat is het idee achter de speeltuin A million friends op de Floriade Expo 2022. De Nederlandse glastuinbouw is een wereldspeler die volop gebruikt maakt van duurzame innovaties en natuurlijke oplossingen. De speeltoestellen laten zien hoe telers hommels, roofmijten en biologische bestrijders inzetten bij de teelt van gezonde groenten, bloemen en planten.

Ook daarmee draagt de tuinbouw bij aan een gezonde, gelukkige samenleving. De grote klimtoren stelt een plant voor, die met draden (klimnet) verbonden is met
een paddenstoel. In de natuur profiteren planten van het ondergrondse netwerk van paddenstoelen. Ze halen namelijk belangrijke voedingsstoffen uit de bodem en leveren die aan de plant. Omgekeerd levert de plant suikers aan de paddenstoel. Het klimnet symboliseert die samenwerking (symbiose) tussen planten en paddenstoelen.

De levenscyclus van een plant
De levenscyclus van een plant is verbeeld met groeistadia in een balanceerparcours. Langs dit parcours komen kinderen allerlei hindernissen tegen, zoals de slakken, rupsen, spintmijt en de schimmelziekte Botrytis. Wie de eindstreep haalt, heeft de hele levensloop van de (tomaten)plant gevolgd.

In de bijlage de PDF van SIGNaal 37, de nieuwsbrief van SIGN.

SIGN

Dewi Hartkamp

Glastuinbouw Nederland - © 2023