SIGN werkt mee aan ziekenhuis als integraal gezondheidshuis

Als vervolg op de activiteiten van SIGN om gezonde zorgomgevingen op scholen en kantoren te realiseren, heeft Stichting Eten en Welzijn in het programma Gezondheidshuis gewerkt aan een gezond voedselaanbod in drie ziekenhuizen. Draagvlak door dialoog met zorgmedewerkers vormde het startpunt.

Eigenlijk heel gek: ziekenhuizen zijn er om mensen beter te maken. Dan verwacht je dat ook het voedselaanbod in deze omgeving hierop aansluit. In de praktijk blijkt er een hiaat. Hoe realiseren we met cateraars een gezond en gewaardeerd voedselaanbod in ziekenhuizen dat ook wordt geaccepteerd. Hoe bewegen we management, zorgmedewerkers en patiënten dat ze gezonde voeding als het nieuwe normaal gaan zien en gaan toepassen? 

Gezond en gevarieerd
Het project 'Ziekenhuis=Gezondheidshuis' is op initiatief  van SIGN uitgevoerd door Stichting Eten en Welzijn in samenwerking met GreenDish. Het project vond plaats bij drie grote zorginstellingen. Samen met cateraar Vermaat zijn bezoekers, medewerkers en patiënten uitgedaagd om mee te denken over een gezond en gevarieerd aanbod. Dat leidde tot een reeks ideeën en maatregelen. Het anders aanbieden van groente en fruit - bij de kassa, of meer groente toevoegen aan de broodjes - bleek te leiden tot een forse stijging in de consumptie van gezond. Gratis water bleek op twee van de drie locaties tot een daling van de consumptie van frisdrank te leiden.

De resultaten van het project zijn samengevat in de publicatie ''Gezondheidshuis''.

SIGN

Dewi Hartkamp

Glastuinbouw Nederland - © 2024