Stap voor stap opleiden met de routekaart van Kasgroeit

Internationale werknemers zijn niet weg te denken in de Nederlandse glastuinbouw. Een belangrijke groep, ook voor de toekomst van de sector. Deze flexgroep is een steeds belangrijkere bron van vast personeel, maar ook om toekomstige middenkaderfuncties in te vullen. Daarom wordt het belang van goed opleiden steeds groter. Kasgroeit speelt daar op in met de Routekaart Internationale werknemers.

Kasgroeit is een initiatief van de vakbonden en werkgeversorganisaties die actief zijn in de glastuinbouw. Ons gezamenlijk doel is het bevorderen van werken, leren en ontwikkelen in de glastuinbouw. Anneke Postma van Kasgroeit zegt: “Door medewerkers perspectief te bieden met behulp van een persoonlijk ontwikkelprogramma (POP) zullen ze eerder willen blijven.”

Routekaart als leidraad
Omdat er steeds meer vragen uit de markt kwamen: ‘Hoe gaan we flexwerkers scholen tot vaste medewerkers?’ heeft Kasgroeit het initiatief tot de routekaart ‘van flex naar vast’ genomen. Deze routekaart helpt ondernemers en werknemers te bepalen welke stappen ze kunnen zetten om van flex tot vast te komen in een opleidingstraject. Stap voor stap word je als ondernemer begeleidt in het proces. Deze routekaart geeft informatie over de stappen die je kunt doorlopen om te komen tot een persoonlijk ontwikkel plan voor de werknemer. Niet alleen voor wat betreft het vak leren, maar ook de Nederlandse cultuur én taal is een heel belangrijk onderdeel hiervan.

Om verder te kunnen groeien is beheersing van de Nederlandse taal belangrijk, zo niet noodzakelijk. Zeker voor opleidingen tot middenkaderfuncties is Nederlands als vak verplicht. “We hebben die ambitieuze flexwerkers meer dan nodig. Ook omdat we zien dat de Nederlandse groep steeds kleiner wordt. Simpelweg door vergrijzing en minder praktisch geschoolde mensen”, zegt Anneke.

Spot jij potentie én ambitie? 
Als ondernemer wacht je een belangrijke taak: het signaleren van potentie en ambitie bij je internationale werknemers. Daarnaast is het ook de bedoeling dat je er vervolgens actie op onderneemt. De routekaart kan je helpen om de juiste stappen daarin te zetten.

“Je ziet het al snel: ambitieuze werknemers komen met ideeën, zijn nieuwsgierig en vertonen proactief gedrag” zegt Anneke. “Gebruik deze signalen om opleiden bespreekbaar te maken, het zit niet in de aard van deze groep om zelf in actie te komen voor groei en ontwikkeling.”

Naast de taalachterstand die bijna alle internationale werknemers hebben, valt het Anneke op dat er toch een groot gedeelte in hun thuisland theoretisch opgeleid is. “Dat is prettig omdat ook de middenkaderfuncties steeds complexer worden door bijvoorbeeld digitalisering. De rol is steeds meer gericht op het overzicht houden op heel veel factoren.”

Een ander punt is cultuurtraining: Hoe werken dingen in Nederland? Op het werk en in de thuisomgeving? “Deze groep is bijvoorbeeld in hun thuisland vaak gewend te werken in organisaties met veel hiërarchie, dat is in Nederland veel minder van toepassing. Daarom is het goed aandacht te besteden aan hoe het hier in Nederland gaat.”

Begeleiding voor succes
Het gehele ontwikkeltraject van een medewerker is een traject van langere duur: denk hierbij aan ongeveer 5 jaar. Elke ondernemer begrijpt dat het een lang en kostbaar traject is. Daarom is de toetsing vooraf ook erg belangrijk:

  • Heeft de werknemer zelf voldoende motivatie? En is de werknemer bereidt om hier ook eigen tijd in te stoppen?
  • Naast opleiden is taal- en cultuurintegratie heel belangrijk. Als dat alleen in de werkomgeving gebeurt, dat is te weinig. Kasgroeit adviseert bijvoorbeeld om bij een lokale sportvereniging te gaan, om zo snel onderdeel van de Nederlandse maatschappij te worden.
  • Er wordt tijdens de intake ook gekeken naar de potentie en het cognitieve vermogen van de internationale werknemer.
  • Ook de werkgever moet in dit traject het nodig commitment geven. Niet alleen financieel, maar ook qua tijd en aandacht.   

Kasgroeit biedt ondernemers het hele traject begeleiding aan en bekijkt wat past bij werkgever en werknemer. Die begeleiding ziet er als volgt uit:

  1. Oriënterend gesprek werkgever
  2. Onderzoeken opleidingsniveau medewerker
  3. Onderzoeken talenten werknemer tijdens een assessment
  4. Bespreken assessment: wat is er nodig en wat is de wens?
    • Taalontwikkeling?
    • Teelt: bijvoorbeeld het volgen online modules
    • Spuitlicentie?
    • Cultuurtraining
    • Aanvullende opleidingen
  5. Go/No go werkgever
  6. Opleidingsprogramma en ontwikkelgesprek

Uiteindelijk zijn alle opleidingsvragen en -behoefte verschillend. Maar de stappen naar het antwoord zijn telkens hetzelfde. Mensen starten alleen vanaf een ander vertrekpunt en hebben een andere invulling nodig. Dit is ook afhankelijk van het basisniveau van een werknemer.

Wat kan er in de praktijk anders?
Naast de routekaart zien we in de stappen ervoor, bij de ondernemers, ook nog kansen om te verzilveren. De glastuinbouw heeft van nature een erg taakgerichte aanpak. Ook logisch: het werk moet gedaan worden! De winst is te behalen op het mensgerichte ondernemen.

Het ‘zien’ van je medewerkers, het signaleren van potentie en ambitie. En van daaruit het gesprek aangaan. Het inzetten van deze soft skills en leiderschap heeft de grootste invloed op iemands motivatie, betrokkenheid en uitvoering. Als ondernemer geef je je werknemers zo ook de ruimte.

Daarom zegt Anneke: “De komende jaren is de belangrijkste boodschap: sociale innovatie. Het laten groeien van mensgericht leiderschap. Als dat op orde is wordt het signaleren van kansen bij internationale werknemers een tweede natuur en kunnen we middenkader functies vullen vanuit flexwerkers die die ambitie en potentie hebben. Vergeet niet dat mensen het allerbelangrijkste kapitaal binnen je bedrijf zijn!”

De begeleiding van Kasgroeit met behulp van de Routekaart is kosteloos voor bedrijven die vallen onder de cao Glastuinbouw.

Jacqueline Kroon

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024