Stappenplan essentieel bij succesvol 'Weerbaar Telen'

Tijdens de derde bijeenkomst over IPM en Weerbaar Telen die LTO Glaskracht op 7 juni in Zwolle organiseerde, bleek weer dat een gedegen stappenplan nodig is om succesvol te zijn.

Natasja Poot (Eurofins) gaf aan hoe belangrijk een goede bodemstructuur is voor de bodemweerbaarheid. Vochthoudend vermogen, een goed CEC, organische stofgehalte en PH zijn hierbij belangrijk met daarnaast een goede biologische structuur. Samenvattend is bodemweerbaarheid een gevolg van goede chemische, fysische en biologische bodemkwaliteiten. Naast grondgebonden teelten is dit ook van toepassing in pot/container- en substraatteelten. In grondgebonden teelten kan een profielkuil in veel gevallen al veel vertellen over de structuur van uw bodem.

Wilma Windhorst ging als tweede spreker in op de functie van voedingselementen. Via meerdere analysemethodes kan men de voedingstoestand van de bodem in kaart brengen. Naast de vertrouwde analyse van Eurofins wordt de Aalbrecht-methode van Soiltech steeds meer toegepast. Deze geeft onder andere aan hoe je bepaalde verhoudingen optimaal kunt krijgen. Wilma benadrukte dat je weerbaar telen als een totaalsysteem moet zien. Onze bemesting bestaat nu uit circa dertien elementen en in de natuur zijn er wel honderd.

Door de toegenomen kennis zijn spoorelementen steeds meer in beeld gekomen en blijkt dat ze een grote rol spelen in een goede bodembalans. Door een goed plan te maken en uit te voeren verbetert de bodemstructuur en neemt bodemleven toe. Betere beworteling zorgt voor minder kwetsbare planten. 

Als de structuur en de mineralen goed in balans zijn, is biologie toepassen een volgende stap. Hierdoor worden gewassen minder vatbaar voor ziekten en minder snel aangetast door plaaginsecten en daardoor minder afhankelijk van chemische middelen.

Om meer inhoudelijke kennis met de telers te delen, naast de vier inleidende bijeenkomsten, wil LTO Glaskracht dit najaar per gewas/ regio of specifieke zaken leergroepen formeren. Per leergroep zal het gaan om 2-3 bijeenkomsten.

U kunt zich nu aanmelden voor de leergangen via:
Jan Barendse
Arthur v/d Berg
Aad Vernooy

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024