Steunmaatregel TVL tijdelijk ook opengesteld voor land- en tuinbouw

Het Kabinet heeft op dinsdag 27 oktober nieuwe, aanvullende steunmaatregelen bekendgemaakt, waarmee bedrijven de economische consequenties van de coronacrisis kunnen opvangen. De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt tijdelijk ook opengesteld voor de land- en tuinbouw. De SBI-codes vervallen.

Bedrijven kunnen een tegemoetkoming aanvragen bij een omzetverlies van meer dan 30% en minimaal € 3.000 aan vaste lasten. Deze verruiming geldt voor het vierde kwartaal van 2020. Kanttekening is wel dat de TVL een maximum kent van € 50.000 per bedrijf; de regeling is primair bedoeld door kleinere MKB-bedrijven.

Loondoorbetaling bij quarantaine
Begin deze week tekende zich in het Bestuurlijk Overleg met het kabinet al af dat er géén akkoord is in het kabinet over compensatie voor de loondoorbetaling bij ziekte. Het grootste knelpunt is de uitvoerbaarheid. Woensdag 28 oktober was er een debat in de Tweede Kamer over dit aanvullende steunpakket. Ongetwijfeld zijn daar ook vragen over de loondoorbetaling bij quarantaine aan de orde gesteld. Informatie daarover volgt eventueel later via onder andere de website en nieuwsmail van Glastuinbouw Nederland.

In de bijlage de brief van het Kabinet aan de Tweede Kamer over de aanvullende steunmaatregelen. Klik hier voor de reactie van LTO Nederland op de brief.

Peter Loef

Glastuinbouw Nederland - © 2021