Stichting Aardbei Onderzoek: Weerbaar systeem en in balans telen centraal op bijeenkomst in Den Bosch

Glastuinbouw Nederland en Plantum participeren samen in Stichting Aardbei Onderzoek (SAO). Op 5 november jl. vond de jaarlijkse deelnemersbijeenkomst plaats in Den Bosch. Onder leiding van dagvoorzitter Henny van Gurp presenteerden zeven sprekers de resultaten van afgerond en lopend onderzoek. Ook werd kort stil gestaan bij het 10-jarig jubileum van SAO. De ruim veertig deelnemers werden bijgepraat over actuele ontwikkelingen op de thema’s Plantgezondheid en Energie.

Robuust weerbaar systeem
Plantweerbaarheid wordt steeds belangrijker nu goedwerkende middelen verdwijnen. Hoe kom ik nu tot een robuust weerbaar teeltsysteem? Johanna Bac Molenaar van WUR nam de ondernemers mee in het optimaliseren van het teeltsysteem en het verhogen van de weerbaarheid. Bert Evenhuis van WUR benadrukte de noodzaak van een herontwerp van het trayveld. Daarnaast wordt door de sector ook naar alternatieve substraten gezocht. We willen richting 2030 minder afhankelijkheid zijn van chemische gewasbeschermingsmiddelen en niet-hernieuwbare substraten (Veenconvenant 2030) en ook emissievrij telen (EU 2027). Kirsten Leiss van WUR gaf een uiteenzetting van het onderzoek naar hernieuwbare substraten en organische meststoffen.

Onbekende bacterie
Aan het eind van dit eerste blok rondom plantgezondheid werden de ondernemers nog geconfronteerd met een voor hen nog onbekende bacterie Ralstonia pseudosolanacearum (fylotype I), gevonden in het Nederlandse oppervlaktewater. Florien Gorter van WUR gaf aan dat extra onderzoek nodig is om te begrijpen onder welke omstandigheden de bacterie aardbeien kan infecteren.

Energieproeven
In het tweede blok na de pauze kwam het energievraagstuk in de onbelichte en belichte teelt aan de orde. Sprekers van WUR, Delphy ISFC en Plant Lighting gaven een toelichting op de energieproeven die vanuit Kas als Energiebron dit jaar zijn uitgevoerd.
Frank Kempkes van WUR gaf aan wat opties zijn om het plukseizoen met lage energie- en CO2 behoefte te verlengen. Er werd energie bespaard bij low-chill aardbeirassen in een klimaat- en risicobestendige ETFE kas in Bleiswijk. In de belichte teelt hebben we een andere uitdaging om jaarrond een fossielvrije teelt na te streven. Gondy Heijerman van Delphy ISFC nam de ondernemers mee in hun bevindingen uit de proef die op het ISFC in Horst in het seizoen 2023-2024 is uitgevoerd. Daaruit bleek dat het, binnen de overigens behaalde energiedoelstellingen, een uitdaging is om jaarrond één junidrager continu in inductie te houden en daarmee een gebalanceerde teelt te realiseren. Govert Trouwborst van Plantlighting ging daar met het onderzoek aan Fandango en Inspire in de klimaatkamers in Bunnik nog wat dieper op in.

Leerpunten
Het onderzoek leverde veel interessante leerpunten op, op het gebied van plantfysiologie. Wil je jaarrond telen, dan moet je diepe dormancy vermijden en inductie behouden. Daarvoor is de sleutel tot de oplossing nog niet gevonden. Aandachtspunten die aan het eind van deze bijeenkomst werden meegegeven zijn onder gecontroleerde omstandigheden startmateriaal opkweken; vervolginductie na uitplanten en geschikte genetica. Vandaar dat we als Stichting Aardbei Onderzoek blij zijn dat binnen deze gewascoöperatie veredeling, opkweek en vermeerdering en telen onder één dak zitten.

Appgroep onderzoeksresultaten
Leden van SAO kunnen op de website en via de appgroep “INFO SAO” nog eens terug kijken naar de presentaties van de sprekers. Op de website is ook een update van de stand van zaken van alle onderzoeken te vinden. Inmiddels maken ruim 110 deelnemers gebruik van de appgroep “INFO SAO” voor de aardbeientelers, veredelaars en plantenkwekers. Op deze manier communiceren we actief naar de leden van SAO en ontstaat er meer interactie. Met 1 of 2 klikken op je telefoon zit je dan in de onderzoeksresultaten. Zit je nog niet in de Appgroep? Mail dan even naar hvangurp@spam-protectglastuinbouwnederland.nl

Fotobijschrift:
Johanna Bac Molenaar (WUR) nam de ondernemers mee in het optimaliseren van het teeltsysteem en het verhogen van de weerbaarheid.

 

Henny van Gurp

Workshop Groente- en fruitinnovaties

Foodservice biedt enorme kansen voor innovatie in groenteconcepten. Op 15 januari 2025 organiseren SIGN, Innovatieplatform Groente en het GroentenFruit Huis een bijeenkomst over de rol van groenten in de bedrijfscatering en andere foodservicekanalen.…

Glastuinbouw Nederland - © 2024