Stress in de zomer voorkomen

Licht is de bepalende factor voor assimilatie, aangezien het de groeifactor is die een groot deel van het jaar de beperkende factor is. De komende tijd is er juist geen tekort aan instraling. Deze weken krijgen veel gewassen stress door plotselinge weersomslagen en de hoge instraling.

Per gewas wordt er op hoofdlijnen verschillend mee omgegaan. Zo liggen bijna alle lelie- en amaryllisbedrijven al in het krijt. Een enkeling heeft in maart al een dun laagje laten aanbrengen en over enkele weken komt er een tweede laag. Zo doorbreken ze de lichtcurve op twee momenten in het voorjaar. Maar het merendeel van de bedrijven krijt in een keer tussen 10 en 30 april.

De meeste chrysantkwekers laten alle licht toe en alleen in het uiterste geval gaat hun scherm deels dicht. Enkele chrysantenkwekers hebben echter de afgelopen week een heel dun laagje krijt aangebracht, vier emmers per hectare. Hiermee heeft te hoge instraling geen stress tot gevolg bij hun gewas en daardoor ook niet bij henzelf. Natuurlijk leveren ze op wat minder lichte dagen iets groei in, maar dat is naar hun mening minder negatief dan de schade door te hoge instraling. Hun kassen waren vaak al voorzien van een kasdekreiniger en de investering in spuitapparatuur was daardoor te overzien. Door het aanbrengen van het krijt zelf te doen, kunnen ze het optimale tijdstip uitkiezen en hoeven na het genomen besluit niet te wachten tot de loonwerker komt. Ook dat geeft geen stress.

Ondernemen is geen confectie, het is maatwerk. Rendement voor uw bedrijf is leidend, daarvoor is een goede groeiomstandigheden voor uw gewas en werkomstandigheden voor uw team noodzakelijk. Een eenvoudige berekening kan al duidelijk maken wat voor u en uw bedrijf de juiste keuze is.

Glastuinbouw Nederland - © 2024