
Subsidie in aanvraag voor Experimenteerlocatie Glastuinbouw

Artist impression van de Kas voor de Toekomst
Vanuit Glastuinbouw Nederland zal themaspecialist Energie Liesanne Wieleman aansluiten als projectleider. Zij zal betrokken zijn bij de uitvoering van zogeheten moonshots, projecten die tot systeemdoorbraken moeten leiden. Daarbij zal zij de samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen faciliteren en bijdragen aan de kennisdeling rondom het project. Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland wordt lid van de stuurgroep en neemt zo deel aan de strategische besluitvorming rond het project en bewaakt ook de aansluiting van de moonshots op de overheidsdoelen en sectorbelangen.
Systeemdoorbraken
De Experimenteerlocatie Glastuinbouw moet dé fysieke plek in Nederland worden waar telers, start-ups, toeleveranciers, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden precompetitief samenwerken aan systeemdoorbraken op het gebied van: circulaire kas, hightech telen met kunstmatige intelligentie en robotisering. Binnen Kas voor de Toekomst werkt jong talent in diverse start-ups allerlei nieuwe ideeën uit. Zij krijgen daarbij hulp van het HortiScience Innovation Center (HIC) dat zich richt op het creëren en begeleiden van start-ups in de glastuinbouw.
Innovatievraag telers leidend
Binnen de experimenteerlocatie zal de innovatievraag van ondernemers bepalen wat er aan praktijkproeven zal worden uitgevoerd. De proeven zullen niet alleen in Naaldwijk plaatsvinden, maar ook op vier satellietlocaties in de regio, zoals de onderzoekskassen in Bleiswijk. Met de Experimenteerlocatie Glastuinbouw ontstaat een unieke samenwerking waar innovaties voor telers in de praktijk worden gevalideerd en opgeschaald. De experimenteerlocatie zal gericht zijn op het aanpakken van de uitdagingen van de regio zelf, maar met een uitstraling naar de nationale en internationale glastuinbouw. Binnen enkele maanden wordt bekend of het project kan rekenen op subsidie.