Teelt en teeltwisselingsmoment onder hoge plaagdruk? Meld het aan de buurt

Terwijl de zomer formeel, nog niet eens is begonnen, is het al lang zomer in de kas. Juist ook onder dergelijke omstandigheden is het écht niet gemakkelijk om de biologische bestrijders in voldoende balans te houden ten opzichte van plagen als wittevlieg en trips.

In jonge teelten lijkt een situatie van een klein beetje uit balans nog wel te corrigeren. Maar naarmate de teelt vordert, lijkt zo’n onbalans nog sneller te leiden tot een niet meer te controleren plaagdruk van wittevlieg, trips etc. Hoewel de sector met elkaar moet voorkomen dat dergelijke situaties zich voordoen, lukt dit gezien de signalen die Glastuinbouw Nederland ontvangt soms nog onvoldoende.
Het mooie van de glastuinbouwsector is dat er zo’n groot scala aan gewasgroepen onder glas wordt geteeld. Het nadeel is dat er vrijwel altijd wel ergens een teelt op zijn einde loopt, of dat er een teeltwisseling aan de gang is. Aardbei zit aan het einde van de teeltfase. Belichte tomatenteelten worden nu al weer gestart. Terwijl komkommer en ook veel siertelers middenin de zomer nieuwe teelten starten.

Gedegen, nette teeltwisseling
Indien in de buurt een teler met een teelt zit met hoge plaagdruk, betekent dit een gevaar voor het bedrijf zelf en zijn omgeving. De teler moet zich realiseren dat elk insect dat wordt gekweekt in de voorgaande teelt, niet zomaar verdwijnt in een teeltwisseling. Insecten kunnen weken zonder voedsel en het huidige pakket aan middelen doodt echt niet alles af. Uitsluitend een gedegen, nette teeltwisseling, met zowel een voldoende lang tijdspad als ook voldoende goede reinigingsstappen, kunnen de kans vergroten dat een nieuwe teelt toch schoon kan starten.
Waarschuw de omliggende bedrijven dat de teeltwisseling aanstaande is. En werk netjes tijdens deze wissel. Het mag niet zo zijn, dat omliggende bedrijven lang last ervaren van de invlieg van wittevlieg en trips. Werk dus netjes en snel en zorg dat de omgeving zo min mogelijk last heeft van een teeltwisseling in de buurt. Voorkom dat het ook een probleem van de buren wordt.

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024