Telers adviesraad over Floriade: ‘Prachtig podium voor Nederlandse tuinbouw’

In de derde week van oktober is op het terrein van Floriade Expo in Almere de bouw gestart van kascomplex The Green House. De contouren van het kascomplex, dat in maart 2022 wordt opgeleverd, zijn inmiddels zichtbaar. The Green House wordt de plek op Floriade Expo waar de Nederlandse Tuinbouw zich in de breedste zin van het woord zal presenteren aan de wereld.

Het verhaal van de tuinbouw vertellen en de vele bezoekers inspireren om thuis zelf creatief aan de slag te gaan met bloemen en planten, groenten en fruit, dat is in één zin de missie van het Tuinbouwteam. Zij worden ondersteund en geïnspireerd door een adviesraad, waarin telers vanuit diverse gewasgroepen zitting hebben. Wat zijn hun verwachtingen van Floriade Expo 2022 en op welke manier dragen zij bij aan de ‘storytelling’ van de Nederlandse tuinbouw?

Verhaal vertellen
“Vanuit de Adviesraad Tuinbouw ben ik betrokken bij de komende Floriade”, zo opent Jos van Mil, vooral bekend van het snackgroentenconcept Tommies. “Tijdens de preview van de expo in de afgelopen maanden hebben we al gesponsord middels onze snackgroenten. Ook is er gebruikgemaakt van de Tommies tomatentap. Door het uitdelen van onze producten komen we in contact met bezoekers en kunnen we ons verhaal kwijt over de tuinbouw en het gemak van gezond snacken.”
De uitgangspunten van de Belevingskas op de Floriade 2022 zijn duidelijk. Hoe gaan de Tommies daar invulling aan geven? “Dat is de opdracht van de gehele tuinbouw”, benadrukt Jos van Mil, “dat kunnen we uiteraard niet alleen.” Hij omschrijft de Floriade als een prachtig podium om het verhaal van de Nederlandse glastuinbouw uit te dragen. “Mijn boodschap aan collega-tuinders is dan ook om mee te doen, individueel of met een telerscollectief. Deze kans moeten we met elkaar benutten.”

Mooie promotie
Collega-adviesraadlid Rob van Duijn kan zich goed vinden in de woorden van Jos. Ook de aubergineteler heeft via de adviesraad al het nodige meegekregen van de plannen van Floriade Expo 2022. “Onze telersvereniging Growers United is in gesprek met de Floriade en overweegt deelname op welke wijze dan ook. In Almere willen we dan een heldere boodschap uitdragen. De Nederlandse tuinbouw is innovatief en levert de meest gezonde en duurzame producten, die ook nog eens erg lekker en van topkwaliteit zijn. Kijkend naar de huidige pandemie en naar de klimaatdiscussie, wordt het belang van gezondheid en duurzaamheid de komende jaren alleen maar belangrijker.”
Middels nieuwe concepten met aubergine en de daaraan gekoppelde proeverijen wil Rob van Duijn de bezoekers motiveren om meer te doen met aubergine. “Een belangrijk aspect van de wereldtuinbouwtentoonstelling is de vele publiciteit en de mooie promotie voor het Nederlandse product en de sector. Die kans moeten telers ten volle benutten.”

Compleet plaatje
Ook de sierteeltsector is vertegenwoordig in het adviescollege, zowel de teelt onder glas als in de vollegrond. Als voorzitter van Tulpen Promotie Nederland (TPN) is Arjan Smit een representant van beide facetten van de snijbloementeelt. Nadat hij enkele vergaderingen van de adviesraad heeft bijgewoond, is de Floriade voor hem al aardig tot bloei gekomen. “Het begint echt al te leven. De Floriade is een prachtig project, waarvan nu al zichtbaar is dat het ook veel moois achterlaat voor de periode na de expo.”
Zijn eerste concrete doelstelling is ervoor te zorgen dat er in de eerste twee weken veel tulpen te bewonderen zijn op het park. “We willen de consument laten genieten van de vele soorten en vormen tulpen. Maar we willen ook laten zien welke weg wij als kwekers al lange tijd terug zijn ingeslagen op gebied van verduurzaming van de teelt.” De tulpensector laat het groeiproces van de tulp zien. “Een compleet plaatje hoe onze bekende tulpen op de kwekerijen worden geteeld.” In zijn algemeenheid verwacht Arjan Smit dat de Floriade een groot spektakel wordt, met volop nieuwe, groene beleving voor de consument. Zijn oproep aan de sierteelt is dan ook niet anders dan van zijn collega’s uit de groentesector: “Grijp deze kans om ons mooie vak te profileren richting consument én de vele vakgenoten uit het buitenland. Pak het moment om de consument je boodschap te vertellen.”

Floriade Expo in Almere – met een totale oppervlakte van 60 ha - opent haar toegangspoorten op 14 april en sluit op 9 oktober 2022.

Roger Abbenhuijs

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024