Teppeki toelating in de bedekte teelt van paprika

LTO Glaskracht Nederland en Belchim Crop Protection zijn verheugd u te kunnen melden dat het insecticide Teppeki een toelating heeft gekregen in de bedekte teelt van paprika, mede door inspanning van de toelatinghouder.

Hoe werkt Teppeki?
Teppeki bestrijdt alle soorten bladluizen, zowel volwassen als jonge exemplaren. De werkzame stof is fl onicamid (50% WG). Flonicamid wordt vlot door het blad opgenomen en is translaminair en opwaarts systemisch in de plant. Het unieke werkingsmechanisme, IRAC groep 29, maakt van Teppeki een ideale afwisselpartner.

Bij bladluizen die in contact komen met Teppeki stopt de voedselopname waardoor ze zullen afsterven. Binnen 0,5 – 1 uur komt de voedselopname tot stilstand. De uiteindelijke doding door uitdroging kan enige dagen duren en is afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid. Teppeki kan gebruikt worden in combinatie met nuttige bestrijders.

Toepassing
Teppeki is toegelaten met maximaal 120g/ha. De adviesdosering is 10g/100l in 1200l water per hectare. Op het etiket staat maximaal 60g/100l. Gebruik deze concentratie niet, om hoge residuen te voorkomen.

Residu
Teppeki heeft een veiligheidstermijn van 1 dag. De werkzame stof blijft echter lange tijd in de plant aanwezig. Daarnaast kan na één bespuiting het gevonden residu in de paprika’s hoger zijn dan eventuele “supermarkteisen”. Deze situatie lijkt vooral voor te komen van half augustus tot en met april. Een overschrijding van de MRL van fl onicamid (0,3 mg/kg) is in de proeven op blokpaprika nog nooit voorgekomen. Een mogelijke overschrijding van de MRL in andere vormen van paprika zoals snackpaprika’s, kleine puntpaprika’s, Spaanse pepers en Cayennepepers is niet uitgesloten. Om zeker te zijn, bij een bespuiting in deze gewassen, geen vruchten behandelen.

Bron: Belchim Crop Protection

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2019 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies