Terugblik webinar werken met ZZP’ers: aandacht voor goed werkgeverschap

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw organiseerde woensdag 17 mei een webinar over werken met ZZP’ers. Drie specialisten kwamen aan het woord met drie topics: Ingrid Blom (Glastuinbouw Nederland) is ingegaan op arbeidsrelaties; ZZP en goed werkgeverschap. Maartje Jager nam de deelnemers mee langs de huidige regels en informatie van de Werkgeverslijn. Tot slot stond Diana Eleveld (Werkgeverslijn) stil bij de ontwikkelingen rondom wetgeving.

Zzp en goed werkgeverschap
In arbeidsrelaties gaat het om het ruilen van tijd tegen geld door twee partijen. Die partijen zijn echter niet gelijk, even sterk of machtig. Daarom hebben we regels om de zwakke partij te beschermen. Ingrid Blom heeft toegelicht dat ZZP een bijzondere vorm van arbeidsrelatie is, een vorm waarbij de werkende zelf meer risico loopt (bij ziekte/arbeidsongeschiktheid) en meer verantwoordelijkheid neemt (zelf premies en belastingen afdraagt).

Werknemer of ZZP’er?
In het webinar is ingegaan op de kenmerken van een ZZP’er en van een werknemer. Wij vinden het belangrijk dat je zelf bepaalt wat bij jou in de onderneming speelt en daar de juiste afspraken bij maakt. Als ondernemer heb je meer kennis, betere toegang tot informatie en verwacht Glastuinbouw Nederland dat je deze voorsprong gebruikt om als goed werkgever de arbeidsrelatie vorm te geven en in te schatten of het echt een ZZP’er is en geen verkapt dienstverband.

Kenmerken
De belangrijkste kenmerken op een rijtje.
Werknemer:

  • Levert de arbeid persoonlijk;
  • Gezagsverhouding; werkplek en tijden worden door werkgever bepaald, werkinstructie;
  • Loonstrook (op basis van gewerkte uren);
  • Afdracht belasting en premies door werkgever

ZZP’er:

  • Levert een dienst;
  • De focus ligt bij het resultaat de opdrachtnemer bepaalt zelf hoe hij dit tot stand brengt;
  • Factuur (op basis van output/resultaat);
  • Afdracht belasting en premies door ZZP’er.

Toch een ZZP’er?
Met een ZZP’er sluit je geen arbeidsovereenkomst. De Werkgeverslijn biedt modelovereenkomsten voor ZZP’ers aan die voldoen aan de huidige wetgeving.  Deze modelovereenkomsten zijn door LTO afgestemd met de belastingdienst.

Veranderende wet- en regelgeving
In het webinar lichte Diana Eleveld toe dat er in de politiek grote zorgen zijn over de groei van het aantal ZZP’ers. Vooral op de impact hiervan op het sociale stelsel, waar werkenden wel aan meebetalen maar ZZP’ers niet. Ook het feit dat veel ZZP’ers geen voorzieningen treffen voor life-events zoals pensionering of arbeidsongeschiktheid is een bron van zorg.
De politiek is daarom druk doende om een halt toe te roepen aan de groei van het aantal ZZP’ers. Dit voorjaar is weer een brief van de Minister van SZW verschenen waarin het kabinet invulling geeft aan een gelijker speelveld met werknemers in loondienst. Aangekondigd is dat er een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers gaat komen.

Het webinar terugkijken kan via deze link.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024