Tijdelijke vrijstelling Alar 85 SG toegekend voor onbedekte teelt

In samenwerking met ZLTO en UPL is er een vrijstelling voor de groeiregulator Alar 85 SG op basis van de werkzame stof daminozide in de onbedekte pot- en containerteelt van de bloemisterijgewassen Viburnum, Chrysant, Azalea, Aster en Hortensia toegekend. De vrijstelling is vandaag, 14 april 2020, gepubliceerd in de Staatscourant.

De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften in de bijlage bij dit besluit worden nageleefd. Dit besluit treedt in werking op 1 juni 2020 en vervalt op 28 september 2020.

Geen goede alternatieven
Groeiregulatie is nog steeds een knelpunt in diverse pot- en containerteelten. Met deze vrijstelling is het mogelijk om Alar 85 gedurende een periode van 120 dagen toe te passen in de genoemde onbedekte pot- en containerteelten. Arthur van den Berg, netwerkcoördinator bij Glastuinbouw Nederland: “De landelijke commissie Hortensia is blij met de afgegeven vrijstelling. Alternatieven voor de remmiddelen staan hoog op de agenda en er wordt tijdens vergaderingen van de LC vaak gesproken over ervaringen met mogelijke alternatieven. Met name voor de onbedekte teelt op het containerveld valt dat niet mee. Er zijn eigenlijk nog steeds geen goede alternatieven voor groeiregulatie.”
Glastuinbouw Nederland is verheugd met de inzet van toelatingshouder UPL. Voor vragen over het product kunt u contact opnemen met Crop Manager Jesper Tas, telefoon: 06 400 503 69. Zie bijlage voor de publicatie vandaag in de Staatscourant.

Glastuinbouw Nederland - © 2024