Toelatingssituatie chloorthalonil

Chloorthalonil speelt een vitale rol in de voedselproductie en de sierteelt als middel om gewassen te beschermen tegen schimmels en de ontwikkeling van resistentie tegen ziekten te voorkomen.

Chloorthalonil is een zeer effectieve actieve stof met contactwerking en meerdere werkingsmechanismen (multi-site inhibitor). Het is een essentieel hulpmiddel voor telers en helpt ervoor te zorgen dat een reeks chemische klassen zoals triazolen, strobilurines en SDHI's effectief blijven in de preventie en bestrijding van schimmelziekten.

Het is dan ook erg teleurstellend dat het Permanent Comité van de EU (SCoPAFF) in maart 2019 voor de niet-verlenging van chloorthalonil heeft gestemd. Dit is gebeurd ondanks de aanzienlijke inspanningen van Syngenta, leden van Agrodis, telers, onderzoeksinstituten, verwerkers, beroepsfederaties en belangrijke handelsnaties.

We verwachten dat de niet-verlengingsverordening een overgangsperiode van maximaal 12 maanden zal voorstellen waarin een maximale uitverkoopperiode van 6 maanden is opgenomen en waarin EU-telers de chloorthalonil-producten mogen gebruiken tot ergens midden 2020.

Syngenta

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024