Toelichting maandelijkse Ctgb besluiten

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in de januarivergadering weer een aantal besluiten genomen. Het meest in het oog springen de etiketuitbreidingen van Cantack, Neemazal en Ranman Top. We zetten de belangrijke besluiten voor de glastuinbouw en zomerbloemensector voor u op een rij.

Voor het totaal overzicht van de besluiten vindt u een download van het persbericht van het Ctgb onderaan dit bericht. Voor de glastuinbouw en zomerbloemensector zijn de volgende besluiten van belang.

Nieuwe toelatingen 

Gnatol SC (15539N)
Dit insecticide op basis van Bacillus thuringiensis subsp.israelis stam AM65-52, wordt toegelaten voor professioneel gebruik middels een grondbehandeling in de teelt van bloemisterijgewassen (bedekte teelt). Het betreft een wederzijdse erkenning.

Rival (15535N)
Dit schimmelbestrijdingsmiddel op basis van de werkzame stof propamocarb hydrochloride, wordt toegelaten voor professioneel gebruik in de teelt van tomaat en bloemisterijgewassen (bedekte teelt).

Uitbreidingen gewasbeschermingsmiddelen

Ranman Top (13467N)
Dit schimmelbestrijdingsmiddel op basis van de werkzame stof cyazofamid  voor professioneel gebruik wordt uitgebreid in de teelt van: De bloemisterijgewassen (bedekt en onbedekt). De onbedekte teelt van laanbomen, coniferen, sierheesters, bos- en haagplantsoen en vaste planten. Alsmede in de bedekte veredeling en zaadteelt en in de onbedekte veredeling en zaadteelt van akkerbouwgewassen (met uitzondering van aardappel, mais, granen en graszaadteelt, hop en olifantsgras), groentegewassen, kruiden en sierteeltgewassen. Het betreft een uitbreiding kleine toepassing.

Neemazal (12455N)
Dit insecten- en mijtenbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik, op basis van azadirachtin, wordt uitgebreid met de toepassing in de teelt van vruchtgroenten van cucurbitaceae met eetbare schil (bedekte teelt) en vruchtgroenten van solanacea (bedekte teelt). Het betreft een wederzijdse erkenning.

Renewals en herregistraties

Cantack ( 12939N)
Dit mijtenbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik, op basis van acequinocyl wordt uitgebreid met de toepassing in de onbedekte teelten van appel, peer, kers, pruim, alsmede in de bedekt en onbedekte teelten van bessen, braam- en framboos-achtigen. Alsmede in de bedekte teelten van komkommer, tomaat, aubergine, bloemisterijgewassen, boomkwekerijgewassen, vaste planten en dahlia.

Ingetrokken gewasbeschermingsmiddelen

Rovral Aquaflo (8928N)
Dit schimmelbestrijdingsmiddel op basis van iprodion komt te vervallen. Er is een aflever- en opgebruik vastgesteld tot 5 juni 2018.

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024