Tom van Winden: ‘Potplanten zijn onmisbaar in een gezellig huis’

Zamio wat? De naam van de groene kamerplant zamioculcas zal zelfs bij veel plantenliefhebbers wellicht de wenkbrauwen doen fronsen. Hoe anders is dat als de consument de plant bewondert in het tuincentrum, bij de bloemist of in een huiskamer. De plant wint de laatste jaren immers flink aan populariteit. “Het is een intensieve teelt. De plant heeft een tropisch klimaat nodig. Dat betekent onder andere voldoende warmte en licht", zegt teler Tom van Winden.

Met vallen en opstaan hebben Tom en zijn vader André deze plant goed leren telen. "Dat was niet eenvoudig, want het is een eigenzinnige knolplant met slechts twee opties: groeien of niet groeien. Er is veel tijd gestoken in de vraag hoe we de zamioculcas goed in de groeimodus krijgen.”
Als de plant vervolgens bij de consument op tafel staat, is het een relatief makkelijk plant qua onderhoud. De ondergrondse knol is namelijk een buffer voor water. De plant kan daarom best een dagje zonder water. “We zijn nu nog volop bezig om zo energiezuinig mogelijk te telen en te kijken hoe we een stabiel teeltklimaat kunnen realiseren.”

Tom heeft als doelstelling op nadrukkelijker in contact te komen met de consument. "We hebben zoveel mooie verhalen te vertellen. De sierteelt is essentieel om huizen, kantoren en scholen leuker, gezonder en gezelliger te maken.”

Lees hier het volledige verhaal van Tom.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024