Toon gematigder maar nog geen oplossing Brexit

Onderhandelingen lopen, de toon is gematigder geworden, maar er is nog geen oplossing. De kans dat er op 17-18 oktober in de Europese Raad een deal ligt, blijft klein. Boris Johnson zou op 19 oktober wettelijk verplicht zijn om te vragen om uitstel van de Brexit. Hij heeft steeds gezegd dat niet te gaan doen, dus dat zou betekenen: Johnson treedt af en forceert zo verkiezingen, die hij verwacht te winnen. Kortom: het politieke spel wordt de komende weken gespeeld en de kans op uitstel wordt groter.

Komt het op 18 oktober toch tot een deal, dan ontbreekt waarschijnlijk de tijd voor besluitvorming door het Britse Lagerhuis, al wordt er voorzichtig gesproken over een stemming op zaterdag 19 oktober. Het Europees Parlement moet ook instemmen. Er komt in dat geval een ‘technisch uitstel’. Maar dat maakt voor ondernemers niet uit, omdat in het geval van een akkoord er een overgangsperiode komt, waarin de handel voorlopig ongehinderd door kan gaan. In ieder geval tot eind 2020.
Op de website van LTO Nederland is een uitgebreide update met betrekking tot de Brexit te lezen. Klik hier voor de actuele stand van zaken.

Klaas Johan Osinga, LTO Nederland

Glastuinbouw Nederland - © 2020 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies