Topresultaat in de 2SaveEenergy kas

Donderdag 23 februari vond speciaal voor komkommertelers bij Frank van Lipzig in Grubbenvorst een bijeenkomst plaats rondom de 2SaveEnergy kas. Onderzoekers Jan Janse en Frank Kempkes van Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw gaven een presentatie over de resultaten van het onderzoek in de 2SaveEnergy Kas in Bleiswijk in 2016 met twee hogedraad komkommerteelten. De 2SaveEnergy kas is een kas met een dubbel dek bestaande uit diffuus glas en een hoogwaardige, vaste EFT folie.

De prikkelende uitnodiging waar de telers en adviseurs op af kwamen was: “Een productie van 110 kg met slechts 18 m3 gas en een super gezond gewas, zonder botrytis, mycospharella of andere narigheid in de teelt.” Dat wil elke komkommerteler wel, dus er was een gezonde scepsis of de resultaten in een proefkas ook in de praktijk behaald kunnen worden.

Volgens de onderzoekers is er een complex aan factoren die het succes van beide teelten verklaren. De hoge lichtdoorlatendheid van de kas, het diffuse licht waardoor zelfs op de meest zonnige dag geen licht hoefde te worden weggeschermd, de hoge etmaaltemperaturen bij veel licht, de teeltwijze volgens de basisprincipes van Het Nieuwe Telen en last but not least de uitstekende gewasverzorging wat in de praktijk op grote bedrijven lastiger te organiseren is.

Het onderzoek in de 2SaveEenergy kas is gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken als Proof of Principle project in het kader van programma Kas als Energiebron. Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees meer over dit onderzoek.

Kas als Energiebron
Glastuinbouw Nederland - © 2024