Tuinbouw als Tussenjaar: ‘Eerste keer in tomatenkas was fascinerend’

De nu 22-jarige Otis uit Delft zat een beetje op een dood spoor. Middelbare school afgerond, belangstelling voor muziektechniek, maar geen idee waar zijn toekomst ligt. Zijn moeder attendeerde hem op Duijvestijn Tomaten uit Pijnacker dat middels een bord langs de weg kenbaar maakte op zoek te zijn naar jonge, gemotiveerde nieuwe werknemers. Een tussenjaar, dat was de insteek, maar Otis is gebleven en begint aan een tuinbouw gerelateerde opleiding.

Het nemen van een tussenjaar wint snel aan populariteit onder scholieren van 17 tot 20 jaar. Een artikel in de Volkskrant van begin augustus spreekt van 6,7% in 2008 en 10,5% in 2018, een lijn die de laatste jaren verder stijgt. Veel jongeren kiezen voor een jaartje in het buitenland, maar een mogelijkheid is ook om die tijd door te brengen in de glastuinbouw. Werkervaring opdoen, ontdekken waar je interesses liggen en vooral ook de veelzijdigheid van de glastuinbouw ervaren, dat kan veel jongeren een interessant perspectief bieden. Dat is zeker de ervaring van Ted Duijvestijn, die meerdere jongeren in het bedrijf heeft werken in het kader van Tuinbouw als Tussenjaar. Sowieso houdt hij zich naast tomaten in belangrijke mate bezig met scholing en opleiding van de nieuwe generatie.

Boeiende werkomgeving
“Veel jongeren zijn nog zoekende. Wij kunnen ze helpen in hun zoektocht naar een opleiding en baan die bij ze past. Interne begeleiding is daarbij erg belangrijk. Niet alleen om de jeugd structuur te bieden en voor te bereiden op een studie of werkzaam leven, maar ook om de diverse facetten van de glastuinbouw onder de aandacht te brengen”, geeft Ted aan. Otis heeft dat ook zo ervaren. Zijn eerste kennismaking met de glastuinbouw vond hij fascinerend. “Natuur vond ik altijd al boeiend. De hommels in de kas hadden meteen mijn belangstelling, maar ook mijn interesse voor techniek maakt het tot een boeiende werkomgeving. Bovendien heb ik het erg naar mijn zin binnen het bedrijf. Ik bouw hier mooie vriendschappen op.”
Voor Ted Duijvestijn was dat aanleiding om Otis te bewegen de stap naar fase 2 te maken: een opleiding. “Hij is gemotiveerd en heeft potentie, dus als hij zijn carrière wil starten binnen ons bedrijf dan sta ik daar uiteraard voor open. Ze moeten het wel zelf regelen uiteraard.” De jonge Delftenaar ging actief op zoek en heeft een passende opleiding gevonden, waarmee hij op 1 september start. Het is een tweejarige BBL-opleiding waarbij studie wordt gecombineerd met werken bij Duijvestijn. Dat is vastgelegd in een verbintenis om gezamenlijk dit leertraject aan te gaan.

Compleet beeld van de sector
Begeleiden en informeren, blijken de rode draad van het project. Dat begint bij Duijvestijn al bij binnenkomst van scholieren. Elke maand geeft hij een groepspresentatie voor 20 tot 25 jongeren die een (bij)baantje zoeken in de glastuinbouw. “Dat is in feite het verlengstuk van Go Go Greenhouse”, zegt Ted. “We besteden twee tot drie uur om alle facetten van ons bedrijf te laten zien, van teelttechniek tot energiebesparing en van biologie tot productinnovatie. Natuurlijk wordt niet iedereen even enthousiast, maar ze krijgen wel een compleet beeld. Alles valt of staat vervolgens met de motivatie, de eigen verantwoordelijkheid en uiteindelijk ook de vaardigheden.”
Volgens Ted Duijvestijn is het van belang dat de glastuinbouw het mooie en veelzijdige verhaal van de sector blijft uitdragen. “Zeker ook in de coronatijd, nu jongeren toch wat minder bewegingsvrijheid hebben, kunnen wij onze maatschappelijke rol extra belichten. Zeker naar de jongere generaties. Het is goed dat de vele initiatieven op gebied van arbeid en werkgelegenheid worden gebundeld. We hebben de talenten van de jeugd de komende jaren keihard nodig.”
En Otis? “Ik wil vooral gezond blijven en uiteraard stappen zetten in mijn maatschappelijke ontwikkeling. Ik heb diverse baantjes gehad afgelopen jaren, maar de glastuinbouw bevalt me het beste. We gaan het zien.”

Kijk hier voor meer informatie over Tuinbouw als Tussenjaar. U kunt uw bedrijf ook aanmelden voor deelname aan het project.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024