Tuinbouwdebat: Kamer uit zorgen over overbeprijzing in glastuinbouw met ETS-2 en bijmengverplichting

Het energieconvenant blijft voor het kabinet leidend in de klimaataanpak van de glastuinbouw. Dat is positief, want daarmee blijven de langetermijnplannen overeind om ons fossiele energiegebruik fors te verminderen en verder te verduurzamen. Onderzoek toont bovendien aan dat de CO2-heffing in het sectorsysteem en de fiscale maatregelen het klimaatdoel voor 2030 borgen. Toch blijft extra beprijzing met ETS-2 en de bijmengverplichting groen gas boven de sector hangen. Reden voor de Tweede Kamer om de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aan de tand te voelen in het Tuinbouwdebat.

Groeiende stapel aan prikkels
Glastuinbouw Nederland maakt zich al langer zorgen over deze groeiende stapel aan prikkels. Beprijzing lijkt voor de sector een doel op zich te zijn geworden, niet langer een middel om te verduurzamen. Ook Kamerleden van BBB, CDA, ChristenUnie, NSC, SGP en VVD maken zich zorgen over de overbeprijzing die op de loer ligt. De partijen willen dat de Nederlandse glastuinbouw wereldwijd koploper blijft en vrezen dat extra lasten die voorsprong kunnen remmen. Waar de VVD en NSC nadere onderzoeken met betrekking tot ETS-2 afwachten, roepen BBB, CDA, ChristenUnie en SGP de staatssecretaris op om de sector buiten ETS-2 te houden.

Financiële prikkels in kaart brengen
In het debat herhaalde de staatssecretaris dat het convenant leidend blijft. Het kabinet blijft streven naar een gebalanceerd pakket van normeren, subsidiëren en beprijzen. Over een ETS-2-opt-in in de glastuinbouw heeft het kabinet nog geen besluit genomen, zo benadrukte de bewindspersoon. LVVN-staatssecretaris Rummenie gaf aan eerst met alle convenantpartners, waaronder Glastuinbouw Nederland, te willen overleggen voordat er een definitief kabinetsbesluit valt. Conform de oproep van Glastuinbouw Nederland gaf de staatssecretaris - op navraag van NSC - aan alle financiële prikkels in kaart te zullen brengen voor dit besluit om overbeprijzing in de sector te voorkomen.

Motie: alleen opt-in als convenantpartners akkoord
Om de daad bij het woord te voegen hebben SGP en ChristenUnie woensdag 16 oktober een motie ingediend in de Kamer. De twee roepen de regering op om alleen tot een opt-in te besluiten als alle partners in het energieconvenant akkoord zijn. Glastuinbouw Nederland verwelkomt deze motie en ziet het als kans om met het Rijk opnieuw te kijken naar het totaalpakket aan prikkels, opdat overbeprijzing wordt voorkomen. Ondanks het negatieve stemadvies van de staatssecretaris zal de Kamer volgende week dinsdag zijn oordeel geven over de motie.

Jesse Schevel

Workshop Groente- en fruitinnovaties

Foodservice biedt enorme kansen voor innovatie in groenteconcepten. Op 15 januari 2025 organiseren SIGN, Innovatieplatform Groente en het GroentenFruit Huis een bijeenkomst over de rol van groenten in de bedrijfscatering en andere foodservicekanalen.…

Glastuinbouw Nederland - © 2024