Tuinders en HH Delfland werken samen aan waterbesparing bij Westlandse kust

Samen met de Stichting Verbetering Oppervlaktewater Westland (SVOW) en deelnemende telers is het Hoogheemraadschap van Delfland een proef gestart om de inzet van het gemaal Van der Burg, tussen Monster en ’s-Gravenzande, terug te dringen en daarmee zoet water te besparen.

Veel telers in de buurt van dit gemaal maken gebruik van oppervlaktewater, maar juist in dit gebied is sprake van zout kwelwater. Om te voorkomen dat het oppervlaktewater te zout wordt, maalt het gemaal Van der Burg van Delfland het hele jaar water uit om zo het systeem door te spoelen. Een aanzienlijk deel van het jaar haalt Delfland tegelijkertijd aan de andere kant van het gebied miljarden liters water uit het Brielse Meer om het tekort aan zoet water aan te vullen. Het transport van het water kost veel energie en Delfland wil het doorspoelen graag terugdringen.

Sinds oktober meet Delfland samen met een aantal telers in de buurt van het gemaal het zoutgehalte in de sloten rondom hun bedrijf. Nu gaat Delfland het uitmalen van water terugbrengen door het gemaal stapsgewijs minder uren te laten draaien. Daarbij wordt de waterkwaliteit steeds goed in de gaten gehouden. Op basis van de uitkomsten van de proef hopen Delfland, de SVOW en de telers samen te komen tot minder verbruik van zoet water en energie, met behoud van voldoende gietwater van goede kwaliteit

Meer informatie over de gemaalproef? Neem contact op met Delfland, via loket@hhdelfland.nl of telefoon 015 -260 81 08.

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland

Hans van Geest

Glastuinbouw Nederland - © 2020 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies