Tuta absoluta groot knelpunt voor biologische tomatentelers

Ondanks veel extra inspanningen van tomatentelers om na de winter zo schoon mogelijk te raken van Tuta absoluta, lijken deze inspanningen nu alweer uitgewerkt. De druk van Tuta is op veel bedrijven alweer enorm.

Intensief waarnemen, plaatsen van lok- & watervallen en zelfs het handmatig verwijderen van aangetast blad blijkt helaas onvoldoende. Terwijl de roofwants Macrolophus op niveau is, kan die deze extreme druk echt niet meer aan. Zo bleek tijdens de onlangs gehouden landelijke gewascommissie Bio-Groente, waarbij de CEMP coördinator ook aanwezig mocht zijn.

Grote noodzaak aanvulling middelen of maatregelen tegen Tuta
In het biologische systeem zijn correcties met op de skal-lijst genoemde middelen mogelijk. Correctie met Tracer is gezien zijn grote impact op het biologische systeem echter niet gewenst. Noodzaak om een robuuster Tuta absoluta-beheersingssysteem te krijgen door andere maatregelen of middelen te verkrijgen is weer zeer actueel.

Meer opties in omringende lidstaten
Het blijft voor de teler in nood lastig te begrijpen dat in Duitsland een middel als Neemazal wel inzetbaar is, maar in Nederland niet. En er in Italië een andere lokmethode inzetbaar is om tuta effectief te vangen, waar ook Nederlandse telers mogelijk hun systeem robuuster mee zouden kunnen maken.

Oplossen knelpunt
LTO Glaskracht Nederland blijft zich inspannen op dit dossier. Naast het streven naar een gelijkwaardig speelveld voor ondernemers in de EU, is het ook een absolute noodzaak voor de Nederlandse biologische teler dat hij een breed pakket aan groenten kan blijven telen, waarbinnen tomaat een essentiële rol speelt. Ook dit model wordt door Tuta nu weer bedreigd. 

Nieuwe, noodzakelijk maatregelen en middelen zijn trouwens ook zeer gewenst in de reguliere teelt. Ook daar kan Tuta absoluta namelijk tot grote problemen leiden.

Jeannette Vriend

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024