Uniek nieuw product uit reststroom sierteelt

Eerder dit voorjaar werd op initiatief van VARTA, Greenport West Holland en Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) een verkenning uitgevoerd naar achttien hoog-waardige alternatieven voor bloemen. Dankzij een unieke samenwerking met TriStar Industries heeft dit nu al een eerste nieuw product opgeleverd: een handdesinfectiemiddel met lauriergeur en een roze tintje.

Onder het motto ‘Laat ons de REST maar doen’ verwerkt VARTA Valorisatielab reststromen uit de tuinbouw en de agrarische sector tot nieuwe producten. Dat alles in het kader van ‘no waste’, duurzaamheid en het geloof in de kracht van planten.
De regionale samenwerking tussen VARTA, laurierkwekerij Gova uit Nispen en het Roosendaalse TriStar Industries, dat reinigingsconcepten voor professioneel gebruik ontwikkelt en produceert, maakt dit duurzame product extra bijzonder. Het celosia- of hanekamextract, de kleurstof in het desinfectiemiddel, is afkomstig van kwekerij Ammerlaan Sosef uit het Westland.

Contact met teeltbedrijven
“Het gaat bij dit project om relatief eenvoudige stoffen, zoals etherische oliën, geur- of kleurstoffen”, zo geeft Dewi Hartkamp van SIGN aan. De verkenning is mogelijk door financiële bijdragen van Gemeente Westland, provincie Zuid-Holland en SIGN en kwam in een stroomversnelling door de vraaguitval vanwege de coronacrisis. “Als SIGN zijn we niet alleen medefinancier, maar denken we actief mee over de mogelijkheden. Daarnaast leggen we ook de contacten met de sierteeltbedrijven, die geïnteresseerd zijn in dergelijke biobased projecten. En dat kan snel tot resultaat leiden, zo blijkt wel uit dit nieuwe handdesinfectiemiddel.”

SIGN

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2020