Update coronacrisis: Vraaguitval internationaal nog gering

Geluiden vanuit de afzet maken duidelijk dat internationaal gezien momenteel nauwelijks sprake is van minder vraag naar Nederlandse tuinbouwproducten. Of dat zo blijft is nu nog lastig in te schatten. De belangrijkste Europese afzetlanden voeren weliswaar ook een lockdown in, maar de afzet van tuinbouwproducten blijft vooralsnog mogelijk.

De oplopende cijfers van besmettingen van de omikron-variant en daaruit voortvloeiende maatregelen in afzetlanden kunnen de situatie uiteraard nadelig beïnvloeden. Bedrijven, die zich richten op de Nederlandse horeca en foodservice, melden wel een grote vraaguitval vanwege het sluiten van horecagelegenheden sinds zondag 19 december.

Bestaande steunmaatregelen
Ondernemers die aanzienlijke schade ondervinden, kunnen gebruikenmaken van de regelingen NOW, TVL en OKV. De voorraadschade-regeling, zoals die vorig jaar van kracht was, wordt door het Kabinet niet geactiveerd. Wel is de schadedrempel voor de TVL-regeling verlaagd van 30% naar 20%. Punt van aandacht is de kwartaalvergelijking, waarbinnen de schade zich concentreert op de laatste weken van het jaar. Partijen in het crisisteam gaan in overleg met het ministerie van LNV en RVO over aanpassing op dat punt.

Arbeidsbeschikbaarheid
De kersvakantie begint nu en als gevolg daarvan is de tijdelijke terugkeer van de arbeidsmigranten naar hun vaderland in volle gang. Het behouden van een ongestoord en vrij verkeer van arbeidsmigranten is de komende tijd weer een belangrijk punt van aandacht. Hiervoor wordt de in- en uitreis status in de verschillende EU-landen gemonitord, met hulp van het netwerk van de landbouwraden van LNV.

In deze fase nemen GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland, Glastuinbouw Nederland, KAVB, Rabobank en Greenports Nederland deel aan het Crisisoverleg Tuinbouw.

Ruud Paauwe

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024