Update knelpunten top-12 glastuinbouw beschikbaar

Team Plantgezondheid werkt binnen Glastuinbouw Nederland aan oplossingen voor een groot aantal knelpunten. Onlangs is door de Coördinatoren Effectief Middelen en Maatregelenpakket (CEMP) een update gemaakt van de twaalf belangrijkste knelpunten in de glastuinbouw over de grote diversiteit aan gewasgroepen heen. Ook is een zevental gewasspecifieke knelpunten opgesteld. De lijst is onlangs teruggekoppeld en geaccordeerd door de Ondernemersgroep Plantgezondheid van Glastuinbouw Nederland.

Het zal duidelijk zijn dat naast deze relatief korte lijst van knelpunten eigenlijk veel meer ziekten en plagen spelen. De diverse glastuinbouwondernemers ondervinden op dit moment daadwerkelijk een worsteling om ziekten en plagen in hun teelten afdoende te beheersen.
Wel is het belangrijk om deze beknopte lijst te zien als een voor de CEMP-coördinatoren belangrijk handvat om met de diverse stakeholders, zoals toelatinghouders, onderzoekers en ook de overheid, het gesprek aan te gaan hoe oplossingen te vinden voor deze knelpunten.

Oplossingsroutes middels Fonds Kleine Toepassingen
De lijst vormt ook een goede leidraad om met producenten van de biologie, gewasbeschermingsmiddelen of overige producten het gesprek aan te gaan. Hierbij wordt, indien de kosten het probleem zijn, soms een beroep gedaan op het Fonds Kleine Toepassingen. Dit om bijvoorbeeld residustudies in radijs of sla te realiseren. Of om de kosten voor een NLKUG-aanvraag bij het Ctgb, voor de snijbloemen of potplantenteelt, te bekostigen. Het is dus zeker zinvol dat dit Fonds ook na 2020 doorgaat.

Maatregelen
Niet voor elk knelpunt is een gewasbeschermingsmiddel een oplossing. Ook ontstaan door het krimpende pakket aan gewasbeschermingsmiddelen steeds nieuwe knelpunten. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, is het ook zeer belangrijk met deze lijst input te kunnen geven aan bestaande en nieuwe onderzoeksrichtingen om het gewasbeschermingssysteem robuuster te maken.

Klik hier om naar de knelpuntenlijst 2020 te gaan.

Jeannette Vriend

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024