Veel discussie over quarantaine voor internationale werknemers

Afgelopen dagen was er met name ook in de land- en tuinbouw veel discussie over de quarantainerichtlijnen voor internationale werknemers. Dit wordt vooral veroorzaakt door onduidelijkheid in de regels van het ministerie van VWS. Die duidelijkheid is er nu wel: internationale werknemers zijn niet uitgezonderd van het dringende overheidsadvies om tien dagen in quarantaine te gaan na binnen komst in ons land. Glastuinbouw Nederland adviseert haar leden om zeer zorgvuldig om te gaan met de richtlijnen en protocollen.

Dringend advies
Glastuinbouw Nederland adviseert ondernemers met klem om het dringende advies op te volgen. Zorg in ieder geval er voor dat:

  • De mensen die komen zoveel mogelijk in dezelfde groepen te laten werken, wonen en reizen;
  • Het coronaprotocol agrarische sectoren te volgen;
  • Het risico-inventarisatieformulier van Stigas in te vullen;
  • Nóg zorgvuldiger te worden op toepassing van de regels en gebruik te maken van folders flyers en al het andere wat nodig is om veiligheid binnen de bedrijven te borgen. Glastuinbouw Nederland adviseert haar leden om het vorenstaande óók te bespreken met de uitzendbureaus waarmee zij samenwerken;
  • Bespreek dit advies ook met het uitzendbureau waarmee wordt samengewerkt.

Meer duidelijkheid
“Ondernemers, ga zo zorgvuldig mogelijk met alle richtlijnen en adviezen om”, zo benadrukt Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland. "Een negatieve coronatest is nooit een vervanging voor het advies om in quarantaine te gaan. Dus ook na een negatieve coronatest moet de tien dagen quarantaine worden volbracht. Word je als ondernemers aangemerkt als ‘haard’, dan kan een bedrijfssluiting van twee weken worden opgelegd.”
Als lid van de Taskforce Arbeid van LTO Nederland heeft Glastuinbouw Nederland, samen met de andere werkgeversorganisaties binnen dat platform, bij het ministerie van VWS aangedrongen op duidelijkheid. “Ook is aangedrongen op een compensatieregeling voor loonbetaling als mensen vanwege quarantaine niet kunnen werken. Hierover wordt tussen ministeries overleg gevoerd.”

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024