Veel informatie, vragen en zorgen tijdens bijeenkomsten Convenant Energietransitie

Het Convenant Energietransitie 2022-2030 is 30 november ondertekend. Het is logisch dat dit convenant de nodige vragen oproept bij leden. Daarom is Glastuinbouw Nederland deze week begonnen met een serie bijeenkomsten waarin wordt besproken wat dit convenant betekent voor de sector en voor de bedrijven. Tijdens de eerste twee van in totaal drie bijeenkomsten zijn veel onderwerpen besproken, vragen gesteld en ook zorgen geuit.

Op 9 en 10 januari vonden de eerste twee bijeenkomsten over het convenant plaats bij respectievelijk ZLTO en het World Horti Center. Tijdens de bijeenkomsten is ook de technische potentie van warmtepompen besproken. Op 30 januari vindt in Ens de derde en laatste bijeenkomst hierover plaats. Aanmelden kan via deze link.

Zorgen delen
“Wij kijken in ieder geval terug op twee goede en drukbezochte middagen, waarin veel onderwerpen zijn besproken”, meldt Alexander Formsma, beleidsspecialist Energie en Klimaat bij Glastuinbouw Nederland. “Daarnaast zijn er veel vragen gesteld en zorgen geuit. Het is enorm belangrijk om dit op deze manier gezamenlijk te bespreken, want met de vele ontwikkelingen en uitdagingen van de huidige tijd hebben we elkaar meer nodig dan ooit. Blijf dus ook buiten de bijeenkomsten om vragen en zorgen met ons delen”, zo roept hij ondernemers op.
Onderstaand een korte toelichting op de meest besproken onderwerpen tijdens de bijeenkomsten.

Nieuw CO2 sectorsysteem
Het nieuwe sectorsysteem is op dit moment in ontwikkeling. Zodra hier meer duidelijkheid over is, wordt dat vanuit Glastuinbouw Nederland met de leden gedeeld. Alexander Formsma: “In dit proces proberen wij, samen met de ondernemersgroep energiebeleid, alle belangen van de sector en de verschillen tussen ondernemers zo goed mogelijk mee te nemen. De verwachting is dat in Q1 2023 duidelijk moet zijn hoe het systeem er uit komt te zien.”

Fiscale maatregelen van 2025
De impact van de genoemde fiscale maatregelen in het coalitieakkoord van dit Kabinet gaan aan niemand voorbij. Eind januari/begin februari verwacht Glastuinbouw Nederland eindelijk de impactanalyse van Wageningen Economic Research. “Met de impactanalyse onder de arm kunnen we het onderwerp onder de aandacht brengen van de politiek. Waar nodig proberen we de invoering van de maatregelen aan te passen. Hier zal in Q1 2023 ook zeker meer duidelijkheid over komen”, aldus de beleidsspecialist

SDE-problematiek bestaande projecten
Ondanks heel veel gesprekken met ambtenaren, tot aan minister Jetten zelf, is er nog steeds geen oplossing in zicht voor de bestaande duurzame projecten. “Wij blijven hier voor strijden en dit staat bovenaan ons prioriteitenlijstje. De komende tijd zullen we proberen de druk politiek gezien meer op te voeren. Nieuwe oplossingsrichtingen en ideeën zijn absoluut welkom.”

Technische potentie warmtepompen
Ook voor het tweede deel van de bijeenkomst, over de technische potentie van warmtepompen door Erik Bax van AAB, was veel belangstelling van de aanwezigen. De presentatie is te vinden in de bijlage. Voor vragen naar aanleiding van deze presentatie of interesse in een gesprek kan contact worden opgenomen met Erik Bax.

Neem voor openstaande vragen of meer informatie over de bijeenkomsten over het convenant contact op met Alexander Formsma, telefoon: 06 515 669 06.

Klik hier voor aanmelding voor de bijeenkomst van 30 januari in Ens.

Alexander Formsma

Glastuinbouw Nederland - © 2024