Veelbelovende start voor PPS ‘Composten ter verhoging van de weerbaarheid’
Het project richt zich op twee belangrijke pijlers. Allereerst wordt onderzocht hoe de weerbaarheidsverhogende eigenschappen van compost meetbaar en reproduceerbaar gemaakt kunnen worden. De samenstelling van compost varieert nu vaak per batch, omdat het afhangt van wisselende reststromen en weersomstandigheden tijdens het composteringsproces. Dat maakt het lastig om betrouwbare, weerbaarheidsbevorderende compost te leveren. Daarom wordt gewerkt aan methoden om compost op basis van kwaliteit en werkzaamheid te beoordelen.
Daarnaast kijkt het project naar de breedte van de werking: Heeft compost effect in verschillende gewassen tegen dezelfde ondergrondse ziekte, zoals Pythium in tomaat, gerbera en potplanten? Of biedt het juist bescherming tegen meerdere pathogenen binnen één gewas, zoals Pythium én Fusarium? Ook bovengrondse effecten op bijvoorbeeld bladluis of Botrytis worden onderzocht.
Ketenproject
Het project is een publiek-private samenwerking (PPS) waarin de hele keten vertegenwoordigd is. Van producenten van compost (BVOR) en substraatleveranciers (Kekkilä-BVB en Grodan), tot de gewascoöperaties van tomaat en gerbera, Stichting Kennis in je Kas (KijK) en Glastuinbouw Nederland. De bio-analytische testen worden uitgevoerd door Eurofins. De projectleiding is in handen van Johanna Bac-Molenaar (WUR Glastuinbouw).
Met deze brede aanpak en stevige samenwerking wil de sector stappen zetten naar een weerbaarder teeltsysteem, waarin compost een waardevol, effectief en betrouwbaar hulpmiddel wordt.