Verbetering ketenkwaliteit cyclamen

Tijdens de gewasbijeenkomst Cyclamen van Glastuinbouw Nederland in januari was naast de benchmark ook een aantal proeven te bezoeken. Het ging om de proeven die de veredelaars Schoneveld Breeding, Varinova, Morel en Syngenta in het najaar van 2018 gezamenlijk uitvoerden.

Van elke veredelaar is één ras (mini) met drie behandelingen (controle, Root&Shoot, Root&Shoot met Fytaforce) opgekweekt bij de veredelaars. De focus in deze proef lag op het verbeteren van de houdbaarheid voor planten met name in december. Hierbij kan meer weerbaarheid voor ziekten en plagen een bijkomend voordeel zou kunnen vormen.

Het ‘eindresultaat’ was in januari al te zien, maar nog niet alle resultaten van alle metingen waren beschikbaar. Begin maart zijn deze met de veredelaars besproken. Er is niet een behandeling die er uit springt. Bij de geteste concentratie zijn geen verschillen waargenomen tussen de behandelingen. Net als bij de Benchmark komt ook uit deze proef dat de combinatie van teelt en genetica vaak meer invloed heeft.

Nieuw onderzoek
Er zijn ideeën besproken om dit jaar weer gezamenlijk een proef op te zetten. Diverse veredelaars hebben zelf ook proeven opgezet, waarvan we de resultaten afwachten. Naar aanleiding van deze resultaten wordt een gezamenlijke vervolgproef ingevuld.

Arthur van den Berg

Glastuinbouw Nederland - © 2019 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies