Vergoeding externe kosten als alternatief voor energiebelasting

Adviesbureau CE Delft heeft ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan een studie gedaan naar een ‘Vergoeding Externe Kosten’ (VEK). De VEK is een instrument dat de kosten van de vervuiling door een product neerlegt bij degene die dat product koopt. Dit is in de meeste gevallen de consument. Het is bijvoorbeeld een alternatief voor belastingen op CO2-uitstoot of fossiele energie.

De VEK wordt, vergelijkbaar met de BTW, geïnd bij de verkoop van een (tussen)product. Bedrijven kunnen, net als de BTW, de VEK aftrekken die aan de leverancier van een tussenproduct is betaald. Uiteindelijk betaalt de consument de volledige VEK die in de hele productieketen van toepassing is.

Effect op internationale concurrentiepositie
De overheid kan de inkomsten uit de VEK inzetten om andere belastingen te verlagen of subsidies uit te breiden. De internationale concurrentiepositie van bedrijven kan met een VEK beter beschermd worden. Dit komt door de compensatie van exportproducten buiten de EU, terwijl importproducten een VEK-heffing krijgen.

Voorbeeld
Als een van de voorbeelden is de werking van de VEK in de glastuinbouw uitgewerkt met de tomaat als product. Uit de studie blijkt dat bij een zeer hoge prijs van 250 euro per ton CO2-emissie de tomatenprijs in de winkel toeneemt met 28 cent per 500g.

Een VEK is voorlopig nog toekomstmuziek. Ontwikkeling en toepassing is complex. Kijk hier voor een link naar de studie.

Glastuinbouw Nederland - © 2024