Verslag Geothermie bijeenkomst

Dinsdag 9 juli j.l. vond in Klazienaveen een bijeenkomst plaats over de mogelijkheden voor aardwarmtewinning uit lege gasputten. De bijeenkomst werd georganiseerd door Glastuinbouw Nederland en Promotie Tuinbouw Emmen en was goed bezocht.

Samen met Bart van Reij, Jeroen van Duin (Shell Geothermie) en Valentijn Kleijnen (ZON Transitie Support) informeerde Tullip Energy over de grote kansen in het kader van de energietransitie.

Na opening van de Voorzitter van Regio Drenthe Groningen gaf Nico Kuipers van Tullip Energie een toelichting over hun plannen voor ontwikkeling van een aardwarmte winning project. Tullip Energy is van plan om geothermie tot ontwikkeling te brengen. Deze vorm van duurzame energie kan op termijn het gebruik van aardgas voor de warmtelevering aan de wijk Emmerhout en de glastuinbouw Klazienaveen geheel vervangen.

Een geologisch vooronderzoek heeft de Bundsandstein formatie geïdentificeerd als geothermisch zeer geschikt. Om uit deze formatie aardwarmte te kunnen produceren zijn er twee opties:

  • Het boren van nieuwe geothermie putten.
  • Het ombouwen en hergebruiken van lege gasputten.

De eerste fase is met opzet gereserveerd voor de Klazienaveense glastuinbouw cluster omdat:

  • het hergebruik van bestaande lege gasputten de kosten aanmerkelijk beperken.
  • het hergebruik van bestaande lege gasputten de start van de levering van aardwarmte aanzienlijk versnelt.
  • de reactivering van het bestaande warmtenetwerk de kosten significant reduceren.
  • de reactivering van het bestaande warmtenetwerk de start van de levering van aardwarmte enorm versnelt.

Tullip Energy verwacht dat de levering van aardwarmte aan de glastuinbouw kan gaan plaats vinden medio 2020. Acties zoals bedrijfsgegevens aanleveren voor berekeningen t.b.v. de haalbaarheid zijn in gang gezet.

Cees Ruhé

Glastuinbouw Nederland - © 2020 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies