Vestigen WvG voor de Driesprong in Kwintsheul onnodig

LTO Glaskracht Westland heeft de gemeenteraad van Westland verzocht om het besluit van het College van B&W niet over te nemen om de WvG (Wet voorkeursrecht Gemeenten) te vestigen op een gedeelte van het bestaande glastuinbouwgebied De Driesprong in Kwintheul.

Het College wil in dit gebied graag woningbouw realiseren. Voor LTO Glaskracht is dit echter nog geen gelopen zaak. Het is nog maar de vraag of de nu beoogde locatie van de Driesprong inderdaad als woningbouwlocatie ontwikkeld zal (moeten) worden aangezien dit (nog) niet gemotiveerd is en aanpassing van het provinciaal én gemeentelijk beleid zal vergen. Het vestigen van WvG is derhalve uitermate prematuur en heeft bovendien een verlammende werking op de mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling in de (veelal lange) periode voorafgaand aan de beoogde transformatie.

Ook is het vestigen van een voorkeursrecht voor de beoogde transformatie zelf niet nodig. Op basis van de huidige bestemming van het gebied kunnen geen andere ontwikkelingen dan glastuinbouw plaatsvinden waardoor het niet nodig is om met een WvG ontwikkelingen tegen te houden die mogelijke transformatie naar de beoogde woningbouwfunctie onmogelijk maken. Vervolgens verwacht LTO Glaskracht van de gemeenteraad dat in het besluit wordt meegenomen dat voorafgaand aan transformatie, duidelijkheid wordt gegeven over compenserende ruimte voor het areaal glastuinbouwbestemming dat op deze wijze aan de sector in de Greenport Westland-Oostland wordt onttrokken.

LTO Glaskracht wijst de gemeenteraad er tenslotte op dat met een voorgenomen besluit tot vestiging van WvG een absoluut verkeerd signaal wordt afgegeven. Het zal leiden tot planologische schaduwwerking voor andere glastuinbouwlocaties dicht bij de woonkernen in Westland. Een dergelijke ontwikkeling zal de - ook door de gemeente gewenste - modernisering van het teeltareaal in de weg staan. De brief die naar de gemeenteraad is gestuurd, kun u hier downloaden (zie bijlage).

Glastuinbouw Nederland - © 2024