VN-klimaattop (COP29) zet in op energienetten, meer duurzame energie en link met biodiversiteit

Twee weken lang kwam de wereld bijeen in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Op dé klimaattop van de Verenigde Naties (COP) kwamen wereldleiders samen om nieuwe klimaatafspraken te maken. Financiering van de energietransitie domineerde dit jaar de top. Het ging op deze ‘klimaattop van het geld’ zeker niet alleen over financiën, maar ook over koolstofmarkten als ETS, energie-infrastructuur, duurzame energie-opwek, technologie, water en het vergroenen van steden.

Belangrijke discussies over nieuw beleid dat uiteindelijk ook bij ons – via Europees beleid – in de kas terechtkomt. Reden voor Glastuinbouw Nederland om proactief aan de onderhandelingstafel in Bakoe aan te schuiven om de stem van telers in deze discussies te laten weerklinken.

Jaarlijks treffen regeringsleiders, wetenschappers, bedrijven en ngo’s uit alle landen en continenten elkaar op COP, om te onderhandelen over de aanpak van klimaatverandering. De 29ste editie vond dit jaar plaats in Azerbeidzjan. Via de Wereldboerenorganisatie (WFO) was internationaal lobbyist Jesse Schevel namens Glastuinbouw Nederland op COP29 aanwezig. Door niet alleen met Nederlandse of Europese politici te spreken, maar met beleidsmakers uit de hele wereld, werkt de sectororganisatie zo internationaal aan werkbaar en betaalbaar klimaatbeleid voor onze telers.

Meer infrastructuur, meer duurzame energie
Tijdens de vorige COP in Dubai spraken landen af om de capaciteit van duurzame energie te verdrievoudigen en energie-efficiëntie elk jaar met 2 tot 4 procent te verbeteren. Om dat doel te halen kwamen de wereldleiders dit jaar overeen om de warmte-, elektriciteit- en CO2-infrastructuur met 65 miljoen kilometer tegen 2040 uit te breiden. Daarnaast moet de energieopslag wereldwijd de komende zes jaar met 650 GW toenemen. Voor meer duurzame energie-opwek willen de wereldleiders specifieke plekken aanwijzen om dit te genereren. Vervolgens moet er fors geïnvesteerd worden in adequate netten, zodat deze energie op de juiste plekken komt om sectoren te kunnen verduurzamen.

Ten slotte roept COP29 op volop in te zetten op de verdere ontwikkeling van waterstof. Een ontwikkeling waar ook de glastuinbouw met grote belangstelling naar kijkt als alternatief voor fossiele energie. Glastuinbouw Nederland verwelkomt deze drie afspraken en ziet ze als unieke kans om infrastructurele barrières in de energietransitie te kunnen doorbreken en groene energieproductie verder op te kunnen schalen.

Financiering voor vergroening
Centraal op COP29 stond de financiering van de energietransitie. Naast steun aan ontwikkelingslanden werd gesproken over nieuwe koolstofmarkten als ETS en het verhandelen van emissiereductieresultaten tussen landen en sectoren. Beprijzing kan zeker bijdragen aan het halen van klimaatdoelen, maar Glastuinbouw Nederland waarschuwde politici in Bakoe voor overbeprijzing. In Den Haag en Brussel blijft de sector zich dan ook inzetten voor koolstofmarkten die goed aansluiten bij bestaande maatregelen en passen bij de kenmerken van de tuinbouw.

Zeker met het oog op COP30 in landbouwland Brazilië zijn goede afspraken hierover essentieel. Onder andere vanwege de Amazone hoopt het gastland volgend jaar de link te leggen tussen klimaat en biodiversiteit, waarbij mogelijk energiegelden worden ingezet voor natuurherstel en waterbeheer. Glastuinbouw Nederland staat hiervoor in nauw contact met zowel de Brazilianen als de Nederlandse en EU-vertegenwoordigers, juist vanwege de rol die de sector met zijn bloemen en planten kan spelen in het vergroenen van steden en biodiversiteitsherstel.

Jesse Schevel

Workshop Groente- en fruitinnovaties

Foodservice biedt enorme kansen voor innovatie in groenteconcepten. Op 15 januari 2025 organiseren SIGN, Innovatieplatform Groente en het GroentenFruit Huis een bijeenkomst over de rol van groenten in de bedrijfscatering en andere foodservicekanalen.…

Glastuinbouw Nederland - © 2024