Vooral ondernemers in de glastuinbouw weten Werkgeverslijn te vinden

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw beantwoordde in 2021 3.176 vragen. Bijna een derde daarvan was afkomstig uit de glastuinbouw. Werkgevers weten het aanspreekpunt te vinden voor vragen over cao- en arbeidszaken, maar ook voor snel en betrouwbaar nieuws over de corona-ontwikkelingen. Om werkgevers optimaal in hun informatiebehoefte te voorzien is de Werkgeverslijn in 2021 gestart met het uitzenden van werkgeversjournaals en podcasts.

Coronavirus
2021 stond nog altijd in het teken van het coronavirus. Marten van Lenthe, adviseur van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw, zegt hierover: “Het coronavirus heeft een grote impact op het bedrijf en de werknemers. Werkgevers krijgen te maken met ziekteverzuim en quarantaineregels. Zij vroegen zich bijvoorbeeld af of zij hun werknemer moeten doorbetalen wanneer hij in quarantaine zit wegens contact met een besmet persoon. Het is dan ook verklaarbaar dat 12% van de 3.176 gestelde vragen betrekking had op de gevolgen van het coronavirus.”
Door de unieke positie van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw en het netwerk van de betrokken werkgeversorganisaties kreeg de Werkgeverslijn informatie over richtlijnen en verscherpte maatregelen uit de eerste hand. Zo kon de Werkgeverslijn boeren en tuinders snel de juiste informatie bieden.

Snel op de hoogte
De website en nieuwsbrief van de Werkgeverslijn voorzien werkgevers het snelst van actuele informatie. Er werden het afgelopen jaar 31 nieuwsbrieven verstuurd naar 4.691 lezers. De website werd door maar liefst 289.346 mensen bezocht. Ook voor de webinars is er veel animo. Om werkgevers optimaal in hun informatiebehoefte te voorzien, is de Werkgeverslijn in 2021 gestart met het uitzenden van werkgeversjournaals en podcasts. Van Lenthe: “Sommige werkgevers kijken of luisteren liever, dan dat zij een artikel lezen. In het werkgeversjournaal worden werkgevers in 15 minuten bijgepraat over actualiteiten. Zo zijn ze in korte tijd goed geïnformeerd over belangrijke ontwikkelingen.”

Podcasts
Van Lenthe: “Werkgevers kunnen veel leren van ervaringen van andere werkgevers. Vandaar dat we zijn gestart met podcasts waarin ondernemers hun inspirerende praktijkverhalen delen in 30 minuten. Hoe motiveer je je werknemers? Wat levert het werken met jongeren je op? En als je start als werkgever, kan je dat dan beter zelf doen of uitbesteden?” De podcasts zijn door 767 mensen beluisterd. “Het aantal luisteraars laat zien dat we hiermee zeker in een specifieke informatiebehoefte voorzien. Een podcast luister je gemakkelijk onderweg of tijdens je werk”, aldus van Lenthe. De podcasts kunnen teruggeluisterd worden via de website of via Nieuwe Oogst op Spotify. Door je te abonneren op de lijst, krijg je direct een melding zodra er een nieuwe podcast beschikbaar is.

Behoefte aan informatie en advies groeit
Op de infographic van de Werkgeverslijn is te zien over welke onderwerpen naast corona de meeste vragen gesteld werden. Net als vorig jaar kwamen de meeste vragen vanuit de Glastuinbouw en de Open Teelten. Door een financiële bijdrage van Colland Arbeidsmarkt kan iedere agrarische werkgever gebruik maken van de ervaring en expertise van het team van de Werkgeverslijn. Zo blijft de Werkgeverslijn op alle mogelijke manieren goed werkgeverschap in de agrarische sector stimuleren.

Wat is de Werkgeverslijn land- en tuinbouw?
De Werkgeverslijn land- en tuinbouw is een initiatief van LTO Noord samen met Glastuinbouw Nederland, ZLTO, LLTB, KAVB NFO, POV, Plantum en Anthos. Doel is om werkgevers in de sector maximaal te ondersteunen op het gebied van een correcte uitvoering van de cao, afdracht van premies en andere juridische zaken. De Werkgeverslijn land- en tuinbouw wordt mede gefinancierd met de premie die agrarisch werkgevers jaarlijks aan Colland Arbeidsmarkt betalen. Advies door de Werkgeverslijn is daarom voor iedere agrarische werkgever gratis.

Klik hier voor de infographic met meer cijfers over de resultaten van de Werkgeverslijn land- en tuimnbouw.

Glastuinbouw Nederland - © 2024