Vooralsnog geen quarantaineplicht voor internationale werknemers

Vanaf 1 juni 2021 geldt er géén quarantaineplicht voor internationale werknemers uit onder meer Polen, Roemenië en Bulgarije. Een nieuwe wet bepaalt dat reizigers, en dus ook internationale werknemers, uit zogenaamde ‘zeer hoogrisicogebieden’ verplicht in quarantaine moeten. Omdat genoemde landen nu ‘hoogrisicogebieden’ zijn, geldt de quarantaineplicht dus niet. Voor alle reizigers uit ‘hoogrisicogebieden’ blijft wel een negatieve PCR-test verplicht én blijft het dringende advies om wel in quarantaine te gaan.

Vanaf 1 juni 2021 is thuisquarantaine verplicht als reizigers, en dus ook internationale werknemers, uit een ‘zeer hoogrisicogebied’ komen. Deze verplichting geldt voor alle reizigers die per bus, boot, vliegtuig of auto Nederland binnenkomen. Verplichte thuisquarantaine, een verplichte negatieve PCR-test bij binnenkomst in Nederland én een verplichte quarantaineverklaring gelden vanaf 1 juni vooralsnog alleen voor reizigers uit Cyprus, Zweden en Litouwen en uit vrijwel alle landen buiten de EU. Deze verplichting geldt ook als de reiziger gevaccineerd is.
Komen reizigers uit andere landen binnen de EU én voor zover dat land ‘oranje’ is, dan is alleen een negatieve PCR-test verplicht en geldt het dringende advies om tien dagen in thuisquarantaine te gaan die na een negatieve test op de vijfde dag stopt. Als een land ‘geel’ of  ‘groen’ kleurt dan vervalt de verplichte PCR-test en het quarantaine-advies voor reizigers naar Nederland.

Werkquarantaine bij eventuele quarantaineplicht
LTO Nederland en de aangesloten vaktechnische organisaties, waaronder Glastuionbouw Nederland, hebben de afgelopen weken veel gesprekken gevoerd met de overheid en vakbonden over de gevolgen van een eventuele quarantaineplicht voor internationale werknemers uit belangrijke herkomstlanden als Polen, Roemenië of Bulgarije. Vooralsnog geldt de quarantaineplicht voor deze landen niet. Mocht deze verplichting in de komende maanden alsnog gaan gelden, dan zijn er afspraken gemaakt over een zogenaamde ‘werkquarantaine’ met voorwaarden. Als deze situatie zich voordoet zal de Werkgeverslijn bedrijven hierover informeren.

Werkgeverslijn houdt bedrijven op de hoogte
Afhankelijk van de ontwikkeling van de corona-situatie per land bepaalt de overheid de ‘kleur’ van een land en de daarbij geldende verplichtingen voor reizigers uit die landen. Dit kan wekelijks verschillen. De Werkgeverslijn houdt ondernemers op de hoogte van de actuele situatie per land. De actuele informatie over de nieuwste quarantaineregels en welke regel voor welk land geldt is hier te vinden.

Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Glastuinbouw Nederland - © 2021