Voorkom ongevallen in de glastuinbouw: geautomatiseerde systemen

De glastuinbouw is volop in beweging. Nieuwe mogelijkheden bieden mooie kansen, maar ook nieuwe risico’s. Ooit begon het met de ploeg in de grondteelt, nu zijn sorteerlijnen, zaaimachines, oogstkarren en buisrailwagens niet meer weg te denken. Mechanisatie en automatisering zijn iets van alle dag. Juist daarom is het verstandig om goed na te denken over de veiligheid rondom het gebruik van deze geautomatiseerde systemen.

Automatisering in de glastuinbouw
Binnen de glastuinbouw worden automatisering en robotisering steeds belangrijker. Automatisering is belangrijk voor een hogere efficiëntie. Maar ook om uitdagingen op het gebied van gezondheid en veiligheid aan te pakken. Bijvoorbeeld om de verspreiding van virussen, bacteriën en ziekten tegen te gaan. In de glastuinbouw wordt nog veel met de hand gedaan zoals het planten, registreren en oogsten. Dit zijn arbeidsintensieve taken met veel herhaling. Steeds vaker nemen robots het werk over van mensen in de kas. Denk aan een lopende band om producten af te voeren. Hoe eenvoudig dit ook lijkt, het gebruik ervan brengt risico’s met zich mee. Let je even niet op, dan kan dat leiden tot ongelukken. Bij alle automatische systemen die in de kas gebruikt worden, moet worden nagedacht over het veilig gebruik daarvan.

Een ongeluk zit in een klein hoekje
Op een gezonde, veilige en productieve manier aan het werk zijn én blijven, is van vitaal belang voor de agrarische sector. De meeste telers zijn zich bewust van de veiligheidsrisico’s van werken met geautomatiseerde systemen. Het gaat meestal goed, totdat het fout gaat. Veel ongevallen in de glastuinbouw gebeuren rondom of met geautomatiseerde systemen. Denk aan een defect van een machine in combinatie met het negeren van de veiligheidsvoorschriften. Of gevaar voor beknelling van hand of vingers. Voorkom ongelukken in jouw kas.

Veilig werken in de glastuinbouw
Werken medewerkers in jouw glastuinbouwbedrijf met geautomatiseerde systemen? Dan is het verstandig om goed te kijken naar veiligheid en de risico’s. Tref voorzorgsmaatregelen om de kans op ongevallen op de werkvloer te verkleinen:

  • Neem de tijd om medewerkers op te leiden voor het gebruik van geautomatiseerde systemen.
  • Controleer voordat machines worden gebruikt of de beveiligingssystemen aan staan.
  • Zorg voor de juiste en passende persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Wijs medewerkers aan die met de geautomatiseerde systemen mogen werken.
  • Onderhoud en controleer automatische systemen periodiek.
  • Houd toezicht en evalueer werkwijzen, risicovolle situaties en instructies in werkoverleggen.
  • Stel een preventiemedewerker aan die toezicht houdt op veiligheid en het naleven van werkinstructies.

Goede voorlichting en instructies
Veilig werken in een kas begint bij duidelijk communiceren. Weten jouw medewerkers waar zij op moeten letten? Begrijpt iedereen de instructies? Is dit niet het geval, dan wordt het gebruik van geautomatiseerde systemen alsnog een risico. Dat wil je natuurlijk niet. Geef werknemers voorlichting over de risico’s die ze lopen, waarom het belangrijk is om kennis te hebben van geautomatiseerde systemen in de glastuinbouw. En hoe ze daar veilig mee omgaan.

Zorg dat iedereen op en rond jouw bedrijf zo goed mogelijk beschermd is. Dit doe je met goede voorlichting, persoonlijke beschermingsmiddelen en preventie. En natuurlijk een risico-inventarisatie en -evaluatie van Stigas. Zet met de RIE de eerste stap naar een beter werkklimaat. Ontdek hoe jouw bedrijf ervoor staat op www.watkanjounougebeuren.nl.

Stigas

Glastuinbouw Nederland - © 2024