Voorzitter Adri Bom-Lemstra bij Goedemorgen Nederland over energiecrisis en steunmaatregel

Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland was vanmorgen, woensdag 19 oktober, uitgebreid te gast bij Goedemorgen Nederland, het ochtendprogramma van omroep WNL. In het gesprek met presentatrice Welmoed Sijtsma schetste zij in heldere en krachtige taal de zorgwekkende situatie van veel ondernemers in de glastuinbouw. Aanvullend kwam ook paprikateler Wouter van den Bosch aan het woord over de impact van de hoge energieprijzen op zijn bedrijf.

In de gesprekken, verdeeld over meerdere nieuwsblokken, benadrukte Adri Bom-Lemstra dat de door het Kabinet gepresenteerde steunmaatregel onvoldoende is voor een energie-intensieve sector als de glastuinbouw. "Naast het feit dat bijna 10% van onze leden aangeeft te moeten stoppen, wordt het overgrote merendeel van de teeltbedrijven door de omstandigheden gedwongen hun teeltstrategie aan te passen. Bij elkaar heeft dat ook een enorme impact op de totale tuinbouwketen, van verdeling, opkweek, productie, handel en logistiek tot scholing en kennisontwikkeling."

Energietransitie
De ook aan het gesprek deelnemende econoom Coen Teulings gaf aan dat er ook sprake is van ondernemersrisico en dat bedrijven en sectoren ervoor moeten zorgen minder afhankelijk te worden of zijn van fossiele brandstoffen als aardgas. De voorzitter van Glastuinbouw Nederland pareerde die stelling door de nadruk te leggen op de inspanningen die de glastuinbouw al jaren doet om minder afhankelijk te worden van gas. Daarbij noemde ze met name de pioniersrol van de sector op gebied van aardwarmte. "Maar om die belangrijke bijdrage aan de energietransitie te kunnen blijven leveren, moeten bedrijven wel door deze lastige periode worden geholpen. Gezien de uitzonderlijke situatie waarin we nu zitten, kan dat niet zonder steun van de overheid."

Klik hier voor het eerste nieuwsblok van de uitzending van Goedemorgen NL van woensdag 19 oktober.
Het tweede blok waarin Adri Bom-Lemstra en Wouter van den Bosch te zien en te horen zijn staat hier.

Jakoline van Straalen

Glastuinbouw Nederland - © 2024