Warmtecoöperaties Centraal Oostland en Noukoop Balijade opgericht

Om de aangesloten glastuinbouwbedrijven in het Oostland te voorzien van duurzame warmte tegen een concurrerende prijs zijn dinsdag 26 maart 2019 twee warmtecoöperaties opgericht: Centraal Oostland en Noukoop Balijade. Al 54 bedrijven (230 ha) uit Bergschenhoek en Bleiswijk zijn aangesloten bij de warmtecoöperatie Centraal Oostland. Voor Noukoop Balijade gaat het om 25 bedrijven uit Nootdorp en Pijnacker (65 ha).

De unieke situatie in Centraal Oostland is dat er al een warmtenet ligt waarmee warmte wordt geleverd vanuit een gascentrale. Johan van Egmond, secretaris van de coöperatie: “De belangrijkste opgave hierin is om de warmtevoorziening te verduurzamen en concurrerend te houden.”

De situatie voor Noukoop Balijade is anders; er is nog geen warmtenet en ook geen CO2-leiding. Met Eneco, Hydreco, HAL (Haagse Aardwarmte Leyweg) en gemeente Pijnacker-Nootdorp worden de mogelijkheden voor een gezamenlijk geothermieproject voor de glastuinbouw en de woonwijk Ypenburg, alsmede het doortrekken van de OCAP-leiding voor CO2 onderzocht. “De belangrijkste opgave hier is te komen tot een duurzame warmte- en CO2-voorziening waarmee we onze bedrijven en het gebied een goed toekomstperspectief bieden”, aldus Ton de Koning, secretaris van de coöperatie Noukoop Balijade.

Samenwerking op warmte in Oostland
De nieuw opgerichte warmtecoöperaties in het Oostland hebben contact met en volgen de ontwikkelingen bij vier reeds gevormde warmtecoöperaties in Oostland en daarbuiten op de voet. Dit om opgedane kennis op het gebied van warmte te delen en te bekijken of er voordelen zijn te behalen door het koppelen van warmteclusters. Dit wordt ondersteund door Warmte Samenwerking Oostland, een initiatief van Glastuinbouw Nederland, gemeente Lansingerland en gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Ontwikkeling warmtecoöperaties
Glastuinbouw Nederland ondersteunt en faciliteert bestaande en nieuw op te richten warmtecoöperaties, waarbij ondernemers kansen zien voor alternatieven voor fossiele brandstoffen en in de uitwerking zelf het voortouw nemen. Zo ontstaan duurzame tuinbouwgebieden.

Op de foto (v.l.n.r):
Rij voor: Johan van Egmond – Centraal Oostland (secretaris), Ton de Koning – Noukoop Balijade (secretaris) en notaris Sawitrie Kanhai van Westland Partners
Rij midden: Johanna Zwinkels – Centraal Oostland, Jack Zwinkels – Noukoop Balijade, Geert van de Sande – Noukoop Balijade en Hans van der Goes – Noukoop Balijade
Rij boven: Frank Hendriks – Centraal Oostland, Arjan van der Spek – Centraal Oostland en Paul Wubben – Noukoop Balijade

Hans van den Berg

Glastuinbouw Nederland - © 2020 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies