Warmtevisie Kamp: MVO kans voor tuinbouw

Minister Henk Kamp heeft op 2 april 2015 de Warmtevisie gestuurd aan de Tweede Kamer. Met deze warmtevisie wil de minister een omslag realiseren in de manier waarop we denken over onze warmtevoorziening.

Gelijkwaardige positie warmte, aardgas en elektriciteit
In zijn warmtevisie wil minister Kamp dat warmte een gelijkwaardige positie krijgt ten opzichte van Gas en Elektriciteit. Een visie die LTO Glaskracht Nederland deelt. In eerdere gesprekken over warmte heeft LTO Glaskracht Nederland gepleit om warmte te zien als commodity.

Input Tweede Kamer
Donderdag 9 april staat een debat gepland in de Tweede Kamer over onder andere de Warmtevisie. Ter voorbereiding heeft LTO Glaskracht Nederland in een notitie de hoofdpunten uit de warmtevisie die relevant zijn voor glastuinbouw toegelicht. 

Het is positief dat de minister in zijn warmtevisie de totstandkoming van de warmtevoorziening in Nederland verder wil versnellen met concrete maatregelen. Voor de toekomst van de glastuinbouwsector is het cruciaal dat naast aardgas alternatieven voor de warmtevoorziening  tot wasdom komen.

Voor de glastuinbouwsector gelden de volgende hoofdpunten bij de (door)ontwikkeling en verduurzaming van de warmtevoorziening:

  • Uitvoering versnellingsplan geothermie;
  • Realisatie van grootschalige restwarmte projecten;
  • Uitvoering energiebesparingsplan Het Nieuwe Telen;
  • Toepassing WKK;
  • Ontwikkeling van Power to Heat.

In de notitie worden deze hoofdpunten uitgebreid toegelicht. 

Glastuinbouw Nederland - © 2024