Wat te doen bij zieke werknemers in vakantietijd?

De vakantietijd is inmiddels aangebroken en dat kan betekenen dat werkgevers te maken krijgen met zieke medewerkers die op vakantie gaan, of medewerkers die tijdens hun vakantie ziek worden. Als een medewerker op vakantie ziek wordt, moet hij zich ziekmelden volgens de standaard procedure. Hierover zijn waarschijnlijk afspraken gemaakt, of wellicht is een verzuimprotocol opgesteld. Deze afspraken gelden ook bij ziekte tijdens vakantie. De werknemer zal zich in de regel ziek moeten melden bij de direct leidinggevende.

Bij een ziekmelding tijdens vakantie in Nederland kan de gebruikelijke verzuimbegeleiding in gang worden gezet. Bij een ziekmelding in het buitenland is dat lastiger. De werknemer moet daarom zijn ziekmelding goed kunnen onderbouwen. Als werkgever mag je van de werknemer vragen om zich onder behandeling te laten stellen van een arts en om een doktersverklaring aan de bedrijfsarts te kunnen overleggen. Belangrijk is dat daar afspraken over zijn gemaakt en dat de werknemer weet wat er van hem wordt verwacht.
De medewerker keert in principe na het einde van zijn vakantieperiode terug naar Nederland. Zo kan de bedrijfsarts de situatie beoordelen. Als die medewerker aangeeft dat reizen medisch niet mogelijk is, dan moet hij of zij een doktersverklaring van niet-reisvaardigheid kunnen overleggen.

Voorwaarden
De werknemer moet tijdens zijn ziekte bereikbaar blijven voor de werkgever. Het is toegestaan het vakantieadres te vragen en af te spreken hoe hij of zij te bereiken is. Vraag de werknemer zich ook beter te melden als hier tijdens de vakantie sprake van is.
Over de dagen dat de werknemer ziek is, mag je als werkgever geen vakantiedagen inhouden. Vakantiedagen mogen alleen worden ingehouden als:

  • Hierover andere afspraken staan in de cao, het contract of het bedrijfsreglement (verzuimprotocol).
  • Schriftelijk is vastgelegd dat de werkgever vakantiedagen mag afschrijven als een medewerker ziek wordt tijdens zijn vakantie. Alleen inhouden van de bovenwettelijke vakantiedagen is toegestaan.
  • De werknemer zelf toestemming heeft gegeven om ziektedagen af te trekken van de vakantiedagen.

Wanneer een medewerker ziek is, mag hij wel in overleg op vakantie. Hij moet dit vooraf met de werkgever bespreken en eventueel kan de bedrijfsarts om advies worden gevraagd. De werknemer vraagt op de gebruikelijke manier vakantie aan. Indien nodig kan de bedrijfsarts onderzoeken of er medische bezwaren zijn tegen de verlof- of reisplannen van de werknemer.

Toestemming
De werkgever moet (mondelinge of schriftelijke) toestemming van de werknemer hebben om vakantiedagen in te houden tijdens ziekte, tenzij er in de cao of arbeidsovereenkomst iets anders over is afgesproken. De werkgever moet duidelijk aangeven dat de opgenomen dagen als vakantiedagen worden aangemerkt en van het vakantietegoed worden afgehaald. Dat betekent ook dat de werknemer gedurende die periode wordt vrijgesteld van re-integratieverplichtingen. Als de werknemer geen toestemming hiervoor geeft, mag de werkgever de vakantieaanvraag weigeren.

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2024