Wat zijn de financiële mogelijkheden voor zonneakkers en -daken?

De gemeenteraad heeft de structuurvisie Zonneakkers in de gemeente Emmen vastgesteld. In deze structuurvisie zijn er naast de bedrijventerreinen ook in de tuinbouwgebieden mogelijkheden voor de realisatie van zonneakkers. In de visie is opgenomen dat de energieopbrengst in meerdere mate ten goede moet komen van het tuinbouwbedrijf. Jan Deuten van de Gemeente Emmen lichtte 17 maart tijdens een informatiebijeenkomst over zonneakkers en -daken de mogelijkheden toe.

Wat betekent een zonneakker voor de tuinbouwondernemer, de techniek, de investeringskosten en de vergunningen? Welke kansen biedt het? Bram Hanemaaijer van AAB Advies nam ons tijdens de bijeenkomst mee in de diversiteit aan mogelijkheden van verduurzaming via zonne-energie.

Erwin Mesu (Flynth Accountants en Adviseurs Flynth Accountants) maakte samen met de bezoekers aan de bijeenkomst een berekening en liet het rekenmodel energie zien. Daarnaast liet hij zien welke SDE subsidie er mogelijk is en vertelde hij over de toepasbare fiscaliteiten. Bij een betaalde rente over het vreemd vermogen blijft een krap rendement voor het eigen vermogen over 1,5%.

Financiering
Wat zijn de mogelijkheden voor groenfinanciering via de bank? Harmen Bosga van de afdeling Agri en Food Financiering van Rabobank Emmen-Coevorden liet dit zien.

Ard Lammertink lichtte toe wat de Drentse Energie Organisatie (DEO) voor ons kan betekenen voor het verstekken van een achtergestelde lening om voldoende zekerheid te hebben voor een banklening.

Innovatie
De mogelijkheden voor ondersteuning van innovatieve investeringen werden door Alex Scheper, Provincie Drenthe toegelicht. Een Greendeal kan bijvoorbeeld helpen om duurzame investeringen renderend te krijgen.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024