Wat zijn de green challenges voor de geïntegreerde teelt?

“Om daadwerkelijk te komen tot systeemsprongen moeten wij niet blijven hangen in een tunnelvisie”, dat zei Hans Schiere van La Ventana tijdens de brainstormbijeenkomst Green Challenges voor de geïntegreerde gewasbescherming op donderdag 21 januari. De brainstorm werd georganiseerd door LTO Glaskracht Nederland, Wageningen UR Glastuinbouw en het LEI. Een rijke oogst aan nieuwe ideeën kwamen uit de bijeenkomst.

In deze interactieve bijeenkomst zijn telers, toeleveranciers, industrie, adviseurs, onderzoekers, retail, Greenpeace en Ctgb met elkaar in gesprek gegaan om te zoeken naar nieuwe systeemsprongen in de geïntegreerde teelt. Dit stond onder leiding van René Schepers. Ter inspiratie werden korte presentaties gegeven. Leon Mol, Senior Manager Product Integrity bij Ahold ging in op voedselveiligheid en Integriteit. “Consumenten vinden groenten alleen gezond en goed als het ook echt schoon is, zonder beestjes”, gaf Mol aan. Hij daagde de aanwezigen uit de regie te pakken.

Volgens Piet Boonekamp van Artemis moet de toekomst van gewasbescherming proactief opereren op basis van diverse vormen van weerbaarheid. “Een weerbare teelt is microben teelt”, volgens Boonekamp. Vanuit Nefyto onderstreepte Hinse Boonstra dat duurzame ontwikkeling gaat om de balans van mens, milieu en economie. Boonstra: “Polarisatie belemmert de ontwikkeling naar duurzaamheid. Gewasbescherming is ook een balans van biologie, chemie en technologie.”

Brainstorm
Na de inspiratiesessie gingen de aanwezige deelnemers actief aan de slag in kleinere groepjes om te komen tot systeemsprongen. Dit leidde tot 9 pitches. Alle ideeën van deze dag worden verzameld, uitgewerkt en teruggekoppeld. Met de begeleidingscommissie worden de meest kansrijke ideeën uitgewerkt tot concrete onderzoeksprojecten. Hiermee moeten wij in Nederland onze voorsprong in de geïntegreerde gewasbescherming en vergroening behouden, zodat wij kunnen voldoen aan de huidige en toekomstige eisen van de internationale markt. Financiering van het onderzoek vindt plaats door het ministerie van Economische Zaken en het Productschap Tuinbouw, middels een PPS van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal.

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024