Waterconferentie Rijnland “Leven met water”

Afgelopen vrijdag nam Gerard Doornbos na 12 jaar afscheid als dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Rijnland. Hij gaf het stokje door aan Rogier v.d. Sande. Voorafgaand aan de afscheidsreceptie was er op verzoek van Doornbos een inhoudelijk waterconferentie.

Tijdens de conferentie zijn de resultaten van de verschillende regionale watertafels gepresenteerd. “Leven met water” was de rode draad tijdens de conferentie in de Arendshoeve.

Het klimaat verandert en het gaat sneller dan de deskundigen tien jaar geleden voorspelden. Regenbuien worden heftiger. Droge perioden worden langer. De zeespiegel stijgt. De verzilting in grond- en oppervlaktewater neemt toe. Gemeenten, provincies, bedrijven en inwoners zijn door Rijnland opgeroepen om samen met het hoogheemraadschap de handschoen op te pakken.

Klimaatverandering sneller dan wetgeving kan bijhouden
Rijnland heeft aangegeven nadrukkelijker het onderwerp “leven met water” op de agenda te willen zetten. In reactie daarop klonk er onder andere bij monde van Liesbeth Spies (burgemeester van Alphen a/d Rijn) de oproep richting de rijksoverheid voor minder bureaucratie en meer experimenteerruimte. De klimaatverandering gaat sneller dan de wetswijzigingen bij kunnen houden. De glastuinbouw loopt hier al langer tegenaan. Water wordt te vaak nog gezien als een restproduct dat onder de afvalstoffenwetgeving valt in plaats van dat het als grondstof gezien wordt. Enerzijds was het goed om te horen dat er medestanders zijn in de oproep voor minder bureaucratie. Anderzijds is het wel een teken aan de wand als zelfs gemeenten dit nu ook als obstakel ervaren.

Desalniettemin is het goed dat het thema “Leven met water” onder de aandacht is gebracht. Ook voor de glastuinbouw is dit een belangrijk thema. Steeds vaker lopen kasgoten over en is er in een lange droge periode een watertekort. Water bufferen kan voor de glastuinbouw een mogelijkheid zijn om aan extra goed gietwater te komen en tegelijkertijd het draagvlak voor de sector te vergroten door bij te dragen aan de oplossing van het landelijke probleem van wateroverlast bij zware regenval.

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024