Webinar Plantgezondheid 25 maart: Fusarium aanpakken bij de bron

In Nederland zijn de problemen met Fusarium de afgelopen jaren sterk toegenomen, zowel in sierteelten als chrysant, gerbera, lisianthus en potorchidee, als ook in (bedekte) groenteteelten zoals sla, komkommer en tomaat. Problemen kunnen dermate groot worden dat een deel van de telers moet omschakelen naar een andere teeltwijze of zelfs naar een andere teelt. De chemische bestrijding is lastig, omdat middelen tegen Fusarium een relatief lage effectiviteit hebben, of binnenkort niet meer beschikbaar zijn. Er moet dus worden gezocht naar nieuwe mogelijkheden om Fusarium aan te pakken. Daarover gaat het webinar Plantgezondheid op donderdagmiddag 25 maart om 15.00 uur.

Belangrijke vragen die in dit webinar worden beantwoord zijn: Kunnen wij Fusarium goed herkennen? Welke middelen en maatregelen zijn voorhanden? Werken biologische middelen tegen Fusarium?

Verbeterde diagnostiek
In dit webinar gaan onderzoekers van Wageningen University & Research in op verbeterde diagnostiek van de verschillende soorten Fusarium. Zo wordt snel duidelijk met welke Fusarium of wellicht een andere plantenziekten de telers te maken hebben. Fusarium kan op vele manieren het bedrijf binnenkomen en worden verspreid, bijvoorbeeld via plantmateriaal, lucht, water en/of grond. Hoe zit dat nu op de verschillende bedrijven en welke maatregelen kunnen worden genomen om verdere verspreiding tegen te gaan?
Uiteraard wordt ook ingegaan op het huidige middelenpakket met zowel chemische als biologische middelen. Dit zal mede worden gedaan aan de hand van diverse onderzoeken. Vanuit Groen Agro Control wordt ingegaan op de verschillende soorten Fusarium in diverse gewassen bijvoorbeeld paprika (binnenrot), tomaat (op stengel, wortels, in vaatbundels), gerbera, sla en diverse bloemisterijgewassen, zowel snijbloemen als potplanten. Uiteraard worden er ook praktische tips gegeven ter bestrijding en preventie. Want Fusarium moet vanuit de bron worden aangepakt.

Sprekers en aanmelden
Het webinar wordt geleid door Helma Verberkt, beleidsspecialist Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland. De volgende vier sprekers hebben hun medewerking aan het webinar toegezegd: Anne van Diepeningen, WUR-PRI, Fusarium deskundige; Marta Streminska, WUR-Glastuinbouw, deskundige biologische bestrijding; Jorrit Koeman, Coördinator Middelen en Maatregelen Pakket Glastuinbouw Nederland; Adriaan Vermunt, Groen Agro Control, deskundige op gebied van ziekten.
Aanmelden is verplicht en kan tot 25 maart, 12.00 uur via het aanmeldformulier. Voor het volgen van het webinar is alleen een goede internetverbinding en een telefoon/computer/tablet met geluid nodig. Na aanmelding deelnemers via e-mail hun persoonlijke link om deel te nemen aan het webinar. Neem voor meer informatie contact op met Helma Verberkt, telefoon 085 003 64 00, mobiel 06 203 914 77, e-mail hverberkt@spam-protectglastuinbouwnederland.nl

Glastuinbouw Nederland - © 2024