Weet wat er leeft: Automatische beeldherkenning verder ontwikkeld

Het project ‘Weet wat er leeft’ heeft als doel verschillende monitoringsgegevens te combineren tot één overzicht van soorten die aanwezig zijn in kassen. Eén van deze gegevensstromen is afkomstig van automatische beeldherkenning. In het afgelopen jaar zijn daar weer verder ontwikkelingen in gemaakt.

Eén van de problemen waar studenten van HAS green academy vorig jaar tegen aanliepen, was het effect van gekleurde LED-verlichting in kassen op de werking van het beeldherkenningsmodel. De insecten op foto's van gele plakplaten die met telefoons genomen zijn, werden niet meer herkend. Een nieuwe groep studenten is daar mee aan de slag gegaan en hebben onderzocht hoe dat probleem opgelost kan worden. Wat bleek? Zowel het gebruik van een sterke externe flits, als het aanpassen van de kleur van de foto in nabewerking, zorgde ervoor dat de insecten net zo goed herkend werden als onder wit licht. Dit werkte beter dan een nieuw model trainen met het paarse licht.

Beeldherkenningsmodel in de praktijk
Daarnaast is het beeldherkenningsmodel in de praktijk getest. De resultaten van het model vielen tegen in kassen van roos, potorchidee, chrysant en komkommer. Het aantal individuen van de plaagsoorten waar het model op getraind is, was erg laag. Verder kwamen in verschillende kassen soorten voor die niet aanwezig waren in de foto's waar het model op getraind is. Hierdoor werden zij vaak onterecht als plaagsoort herkend. In andere kassen was de dichtheid van overige insecten zo hoog, dat bijvoorbeeld tripsen niet goed te zien waren tussen alle poten en vleugels.

De foto's die in de praktijk gemaakt zijn, worden na de zomer gebruikt om het model bij te trainen. De verwachting is dat het model daarmee sterk verbeterd wordt en in staat zal zijn om trends in aantallen van trips, wittevlieg, bladluis en sluipwespen te bepalen. Om de foto's eenvoudig te kunnen analyseren en de gegevens goed inzichtelijk te maken, wordt de app die imec heeft ontwikkeld verder uitgewerkt. De gegevens worden inzichtelijk gemaakt binnen een LetsGrow-module. Voor een goede verdere ontwikkeling zijn gebruikerservaringen van belang en wordt contact opgenomen met telers die al betrokken zijn bij het project.

Bladmateriaal
Naast foto's van plakplaten, is ook gebruik gemaakt van de Edapholog. Dat is een trechter waarin bladmateriaal geplaatst kan worden dat wordt opgewarmd met een lamp. Kruipende insecten en mijten lopen naar beneden en komen vervolgens op een klein platform terecht dat gefilmd wordt. Deze films kunnen gebruikt worden om herkenningsmodellen te trainen en deze zijn door Edaphone inmiddels gemaakt voor Swirskii, Montdo, de voedermijt Carpoglyphus lactis en tripslarven. De volgende stap is het bepalen van de nauwkeurigheid en verbeteren van de modellen.

Werkgroep
De werkgroep Vision van Weet wat er leeft bestaat uit HAS green academy, imec/OnePlanet, WUR, SCFF en Koppert Biological Systems. Met dank aan studenten van HAS green academy: Sjoerd Barten, Cas Beekhuizen, Jacoline Boer, Sarah Botman, Stijn van Boxtel, Ilse Geurts, Nienke Haaring, Alex Houtmans, Karlijn Nissen, Lucas Smit, Jan Paul Veenema, Wisse op 't Veld, Tom Stals; en imec/OnePlanet: Nicholas Termote.

De PPS Weet wat er leeft loopt binnen het innovatie programma het Nieuwe Doen in Plantgezondheid van Stichting Kennis in je Kas. Bekijk een compleet overzicht van de deelnemende partners op de projectpagina.

Kennis in je Kas

Bruce Schoelitsz (HAS green academy)

Glastuinbouw Nederland - © 2024