Welk zuiveringsapparaat is voor mijn bedrijf geschikt?

Om aan zuiveringsplicht, die per 1 januari 2018 in gaat, te voldoen zijn een aantal zuiveringsapparaten beschikbaar. Om te weten welk zuiveringsapparaat voor u het meest geschikt is, is het noodzakelijk dat u eerst inzicht krijgt in uw waterstromen.

Bekijk allereerst het stappenplan en onderzoek welke waterstromen er zijn. Zijn alle pijpjes wel op de juiste manier aangesloten, oftewel veroorzaak ik geen onbewuste lozingen op het oppervlaktewater en hoeveel te zuiveren restwater houd ik over? Zodra u weet hoeveel te zuiveren restwater u over houdt, kunt u een keuze maken welk zuiveringsapparaat hier het best bij past. Hiervoor kunt u een adviseur raadplegen of de beslissingsondersteunende rekentool gebruiken. Op de website van de Helpdesk Water vindt u een overzicht van alle op dit moment goedgekeurde zuiveringsapparaten.

Subsidie vervalt per 1-1-2018
Let erop dat de 36% subsidie die u voor een zuiveringsapparaat via Milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunt aanvragen per 1 januari 2018 vervalt. Als u voor 1 januari 2018 de verplichting bent aangegaan, kunt u begin 2018 die verplichting nog wel aanmelden voor de subsidie. Collectieven kunnen in 2018 waarschijnlijk nog wel gebruik maken van MIA/VAMIL, maar dat is pas zeker als de nieuwe overzichtslijst (binnen 1 tot 2 weken) is gepubliceerd. Houd daarvoor de website van RVO in de gaten.

Petra Eekhoff

Glastuinbouw Nederland - © 2024