Welke maatregelen nemen de banken in corona-crisistijd?

Welke financieringsmaatregelen nemen de Nederlandse banken in het kader van de coronacrisis? Onderstaand de weergave tot en met eind maart, met daarbij de toevoeging dat de situatie voortdurend kan veranderen. Sowieso is het van belang om altijd overleg te hebben met de adviseur, geen achterstand op te lopen in de financiële administratie en een liquiditeitsprognose te maken.

Banken hebben afgesproken dat ze meewerken bij in de basis gezonde bedrijven om de aflossingen stil te zetten. De drie grote agrobanken gaan hier verschillend mee om.

RABOBANK: stilzetten aflossing
Bij Rabobank kunnen bedrijven de aflossing stil laten zetten bij een financiering tot € 2,5 miljoen. U moet daarvoor een verzoek indienen via de website van de Rabobank. Door uw leningnummer in te vullen, wordt de aflossing naar keuze drie of zes maanden stilgezet. Blijkt dit niet voldoende te zijn dan is het zaak contact op te nemen met uw accountmanager. Deze heeft dan een liquiditeitsprognose nodig en de actuele jaarcijfers van uw bedrijf.
Voor uitstel van aflossing op leningen voor bedrijven die in de kern gezond zijn (klanten van bijzonder beheer derhalve niet), dient de ondernemer zelf een aanvraag te doen. Dit kan via een link bij de bank. Om nog in maart voor deze regeling in aanmerking te komen, was aanmelding voor uiterlijk 30 maart 13.00 uur vereist, anders loopt u mee in verzoek van april en wordt de aflossing einde maand wel geïncasseerd.

RABOBANK: aanvullende financiering
De looptijd van de lening wordt aansluitend opgerekt met zes maanden na huidige einddatum (dus niet ineens). Voor lease en kredieten geldt deze regeling (nog) niet, daarover wordt nog gesproken.
Voor aanvullende financiering dient u eveneens cijfers 2018 (definitief) aan te leveren evenals de aangifte inkomstenbelasting over dat jaar. Indien aanwezig de (voorlopige) cijfers over 2019. Aanvullende financiering kan onder BMKB worden verstrekt. Voor acute gevallen (mits aantoonbaar door corona-crisis) komt er wellicht nog de mogelijkheid om een kortlopende kredietuitbreiding in te zetten. Hierover komt nog een update.

ABN AMRO: geen rente en aflossing
Bent u klant bij de ABN AMRO met een financiering tot € 2,5 miljoen dan wordt komend half jaar(van april tot en met september) automatisch geen rente en aflossing geïncasseerd. U hoeft hier dus geen actie voor te ondernemen als u dit wenselijk vindt. Voor het op deze manier automatisch stilzetten worden geen kosten in rekening gebracht. Dit moet natuurlijk wel worden ingehaald. Aan het eind van de looptijd van de lening worden achterstallige rente en aflossing in één keer geïncasseerd. Wilt u geen gebruik maken van de regeling dan moet u dit zelf aangeven. Bedenk wel dat als je dit misschien nu niet nodig hebt en over een maand blijkt dat het wel nodig is, er dan een aparte aanvraag moet worden gedaan, wat wel met de nodige kosten gepaard zal gaan.
Kijk voor meer informatie op de website van ABN AMRO:

ABN AMRO: liquide ondersteuning
Rente en aflossing op leningen wordt aan het einde van de looptijd van de lening ineens in rekening gebracht/geïncasseerd, er is dus geen verlenging van de looptijd. Rente op kredieten wordt in de maand december 2021 ineens in rekening gebracht.
Voor aanvragen van aanvullende liquide ondersteuning is het belangrijk om aan te tonen wat er aan overige zaken is gebeurd (uitstel belasting/ personeel enzovoort). Daarnaast moet u inzicht geven in de overige vaste lasten voor de komende periode. Hierop wordt de aanvraag voor extra liquide ondersteuning gebaseerd. De bank vraagt naar definitieve cijfers 2018 (eis) en 2019 (indien beschikbaar). Op basis van urgentie worden aanvragen behandeld. Een ondernemer die bijvoorbeeld volgende week de lonen niet meer kan betalen zal voorrang krijgen in het aanvraagproces.

ABN AMRO: Update 27 maart
Om bedrijven te ondersteunen schort ABN AMRO de rente en aflossingen voor zes maanden op voor alle bedrijven tot EUR 50 miljoen krediet.

Macro- en sectoreconomen hebben geprobeerd de gevolgen van corona op de economie en de diverse sectoren te duiden:

ING: opschorten aflossing
Bent u klant bij de ING dan is het volgende van toepassing: Tijdelijk stopzetten van de aflossing op uw financiering. Is uw onderneming in de kern gezond maar is de omzet sterk gedaald door de gevolgen van het coronavirus? Dan kunnen ze in veel gevallen de aflossing op uw lopende financiering met maximaal zes maanden opschorten. Door het tijdelijk stopzetten van de aflossing heeft uw onderneming meer financiële ruimte om de gevolgen van een lagere omzet op te vangen. Het opschorten van de aflossing gaat niet automatisch. U moet zich hiervoor zelf aanmelden bij ING.

ING: aanvullende financiering
Aflossing van leningen van vorige maand kan nog worden teruggedraaid (mits tijdig aangegeven). Daarnaast is uitstel mogelijk van aflossing voor de periode van komende zes maanden (zeven maanden dus totaal). Rente dient in deze periode wel te worden betaald. Een doorlopende inperking op een rekening-courant krediet kan voor de periode van zes maanden worden stopgezet, evenals de rente + aflossing op lease. De actie ligt bij klant, er wordt geen check gedaan op cijfers/kwaliteit. Regeling geldt voor zowel Agro als MKB.
Aanvullende financiering kan onder BMKB-C worden verstrekt, hiervoor zijn de definitieve cijfers over 2018 noodzakelijk, 2019 voorlopig/definitief en onderbouwing van de behoefte middels een scenario waaruit aantoonbaar tekort door corona wordt verklaard. Er mag geen sprake zijn van structureel verlies.

Uitstel betaling belastingen
Voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting kan uitstel van betaling worden gevraagd. Let op dat u op tijd aangifte doet van loonbelasting en omzetbelasting. De betaling kun u achterwege laten en u ontvangt van de Belastingdienst een naheffingsaanslag. Vervolgens kan er bezwaar worden gemaakt tegen de aanslag.

Frank van den Boomen (ZLTO)

Glastuinbouw Nederland - © 2024